Ipak smena čelnika mađarske drame u Subotici

Rukovodilac Drame na mađarskom jeziku subotičkog Narodnog pozorišta Atila Andraši, čiju su smenu tražili glumci, biće smenjen. V.d. umetničkog rukovodioca biće Kata Đarmati
Rukovodilac Drame na mađarskom jeziku subotičkog Narodnog pozorišta Atila Andraši biće smenjen 31. maja, potvrdio je predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Jene Hajnal.

Hajnal je napomenuo da to ne saopštava kao "donosilac odluke", jer je o smeni umetničkog rukovodioca odluku donela direktorka Narodnog pozorišta Ljubica Ristovski. On je dodao da je Mađarski nacionalni savet usaglasio stavove sa direktorkom i da je pri donošenju odluka neće zaobilaziti.

Glumac Narodnog pozorišta Arpad Černik izjavio je za "Vajdasag Ma" da su glumci za ovu odluku saznali nekoliko sati pre konferencije za novinare i to od direktorke pozorišta. On je naglasio da su članovi Drame na mađarskom svoje zahteve uputili javno kada su u decembru tražili smenu Andrašija, te je stoga njihov stav poznat.

Predsednik Mađarskog nacionalnog saveta je situaciju u mađarskoj Drami subotičkog Narodnog pozorišta nazvao neodrživom i saopštio da će od 1. juna v.d. umetničkog rukovodioca biti Kata Đarmati.

"Situaciju treba promeniti. Umetnicima koji rade u mađarskoj Drami Narodnog pozorišta treba dati šansu da mogu da se koncentrišu na svoje zadatke, da se stvore moralne i umetničke okolnosti u koje može da stupi novi umetnički direktor, a sve to može da stvori samo glumački ansambl. Ako je cena toga to da Atila Andraši ne ostane umetnički rukovodilac, onda će tu cenu donosioci odluka platiti", rekao je Hajnal, dodavši da "osuđuje kampanju koja se vodi protiv Andrašija".

Dramaturg Kata Đarmati se pre više od godinu dana našla u centru afere oko izbora direktora Novosadskog pozorišta/Ujvideki szinhaz kada su gradske vlasti Novog Sada, uprkos tome što je većina glumaca nju podržala, na predlog Mađarskog nacionalnog saveta izabrale Valentina Vencela. Formalna prepreka za izbor Kate Đarmati je bio to što do raspisivanja konkursa nije nostrifikovala svoju diplomu stečenu u Mađarskoj. Ona je do tada bila v.d. direktorka ovog teatra, a prethodno i umetnička direktorka.

  • Prese....

    06.01.2015 20:37
    Kod nas u Srbiji najviše se bune oni koji najbolje žive. I uopšte kod nas kukaju uvek oni koji imaju najviše para.
  • Alas

    06.01.2015 18:13
    Tuga je što je i pozoritše postalo mesto političke borbe, što se sve manje priča o predstavama a sve više o direktorovanja. ZAto je sve manje dobrih predstava i u tom pozorištu i u SNP-u a u Subotici da i ne govorim. Igrom slučaja godinama pratim rad subotičkog teatra, oba ansambla i s tugom konstatujem da tmo već dugo nije napravljena dobra predstava, pamfletističkih je bilo ali dobrih predstava za pamćenje nažalost dugo nije bilo jer tamo prosto nema dobrih glumaca i to neće promeniti i nova direktorka.
  • Alas

    06.01.2015 18:10
    Članovi biblioteke
    Ako nije bila sigurno je sada postala član Nacinalnog saveta ili SVM, jer ne možeš postati funkcioner bez toga, kao i kod Srba isto, ne možeš biti nigde direktor ako nisi član neke biblioteke... To pozorište odavno nije što je bilo, samo naduvavaju njihov uspeh a već godinama prave mahom trećerazredne predstave i ponekad izleti neka dobra kao Opera ultima na primer

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Za vikend 25 udesa u Južnobačkom okrugu

U periodu od 27. do 29. septembra, u Južnobačkom okrugu, dogodilo se 25 saobraćajnih nezgoda, u kojima je jedna osoba poginula, dve su zadobile teške povrede, a sedam je lakše povređeno.