Privatizacija uništila vojvođanska poljoprivredna preduzeća

Pitanje sremskomitrovačke fabrike "Mitros" rešli su pre nekoliko dana Austrijanci, koji su kupili tu industrijsku klanicu i fabriku konzervi, ali i dalje je pod znakom pitanja sudbina brojnih poljoprivrednih preduzeća u Vojvodini.
Pitanje sremskomitrovačke fabrike "Mitros" rešli su pre nekoliko dana Austrijanci, koji su kupili tu industrijsku klanicu i fabriku konzervi, ali i dalje je pod znakom pitanja sudbina brojnih poljoprivrednih preduzeća u Vojvodini.

Jedna su privatizovana i drže se na nogama, u drugima su privatizacije raskinute i čekaju se nove gazde, dok neka, među njima i nekadašnji agrarni giganti bivše Jugoslavije, mogu završiti samo u starom gvožđu.

Gotovo da ništa nije ostalo od sremskomitrovačkog "Sirmijuma", subotičkog "29. novembra", zrenjaninskog "Servo Mihalja" ili "Beka", Industrije mesa "Čoka". Sve su te firme imale razvijene sirovinske baze, savremene proizvodne pogone, kvalifikovane radnike, stručnjake, tržište, i domaće i inostrano. I propale su.

U nekadašnjoj Jugoslaviji "29. novembar" je bio jedna od najvećih mesnih industrija, koja je prva, 1953. godine, počela proizvodnju trajnih konzervi za izvoz, a 1969. godine, takođe prva, počela je da proizvodi trajne kobasice. Bio je jugoslovenski pionir u proizvodnji trajnih pašteta i trajnih gotovih jela u alu-foliji, prednjačio je u mesnom biznisu i bio svetski poznat.

Ovu firmu po uspehu pratila je Industrija mesa "Čoka", koja danas ima katanac na kapiji. Postojala je inicijativa da se nakon privatizacije pokrene proizvodnja, ali ti pokušaji su redom propali. U Čoki je propao i Agroindustrijski kombinat "Čoka", koji je 1990. godine pretvoren u dva poljoprivredna preduzeća - Poljoprivredni kombinat "Čoka" i društveno preduzeće Poljoprivredno gazdinstvo "Rit".

Najveći proizvođač hrane u velikoj Jugoslaviji, kombinat "Servo Mihalj", doživeo je istu sudbinu. Taj gigant imao je 42 fabrike, zapošljavao 24.000 radnika i sarađivao s 25.000 kooperanata. Duže od decenije trajao je stečajni postupak ove firme u zrenjaninskom Privrednom sudu. Na kraju, 2005. godine, kombinat se našao na rasprodaji ali je još pre toga imovina rastočena i mnogo toga je nestalo, pa i stovarišta i odmarališta širom Jugoslavije.

Inače, u Vojvodini poslednjih decenija prošlog veka bilo je 38 kombinata.

Neki od njih, poput inđijske "Agrounije", posluju i danas, s novim gazdom, ali većina ih je loše prošla. Petnaest ih je nakon neuspele privatizacije došlo na najnoviji spisak preduzeća u restrukturiranju, te se očekuje da njihova sudbina bude rešena ove godine, na tenderu ili aukciji. Procenjuje se da u poljoprivrednim preduzećima u Vojvodini, na koja još nije stavljen katanac i čija se subina rešava, radi između 10.000 i 15.000 ljudi.

  • Samo dve reči

    20.01.2015 14:12
    ...Vojvodina Republika...
  • cure

    20.01.2015 12:50
    pero
    taj sto ti lupa minus ili je lopov ili bokan
  • Prečanin

    20.01.2015 11:55
    Ništa ne razumem
    Da smo proizvodili gramofone, pa i da razumem. Ne treba više, prevaziđeno. Katanac i zdravo.
    Ali kako je moguće da proizvodnja hrane ne bude isplativa, posebno što većina živi po gradovima i sve kupuje?
    Umesto pros..avanja sa železarama ili čipovima, trebalo je pogurati poljoprivredu jer tu imamo i bazu a dobrim delom i nadgradnju.
    Vlast koja to nije shvatila ili je sačinjena od glupaka ili dovedena da rasturi ovu zemlju. I nije to počelo sa SNS, i prethodnici su se qrchili sa nekim hi-tech baljezgarijama da bi predveče shvatili da nemaju šta da jedu.
    Nisam razmatrao tu opciju, ali sada sve češće pomislim da bi Vojvodina morala da napusti ovu jadnu državu i krene svojim putem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Za vikend 25 udesa u Južnobačkom okrugu

U periodu od 27. do 29. septembra, u Južnobačkom okrugu, dogodilo se 25 saobraćajnih nezgoda, u kojima je jedna osoba poginula, dve su zadobile teške povrede, a sedam je lakše povređeno.