Rukopis "Malog princa" prvi put će biti iznet iz Sjedinjenih Država

Rukopis "Malog princa", jedne od najprodavanijih knjiga u svetu, prvi put će biti iznet iz Sjedinjenih Država, gde je Antoan de Sent Egziperi 1942. napisao jedno od remek dela svetske književnosti.
Sent-Egziperijev rukopis naći će se na izložbi u Muzeju dekorativne umetnosti u Parizu, objavio je list "Parizijen".

Izložbu, koja će u četvrtak, 17. februara, biti otvorena u Muzeju dekorativne umetnosti u Parizu, list opisuje kao ne samo kao kulturni događaj, već kao pre svega emotivni šok.

Izložba pod nazivom "Susret s malim princom" obuhvata 600 eksponata, među kojima su akvareli, skice, crteži i fotografije.
 
Predviđeno je da postavka bude izložena do 26. juna. 
 
Francuski pisac i pilot knjigu je napisao 1942. u Njujorku, na Long Ajlandu, gde je živeo u egzilu tokom Drugog svetskog rata i Egziperijev rukopis i crteži kojima je knjiga ilustrovana od tada do ove godine nikad nisu iznošeni iz Sjedinjenih Država.
 
"To je naše najveće bogatstvo", rekao je radiju Frans-info direktor njujorške biblioteke-muzeja "Morgan" Kolin Bejli.
 
Bajkovita priča o plavokosom dečaku, prepuna alegorijskih poruka i metafora, poslednje je delo Antoana de Sent Egziperija, a knjjiga je prvi put objavljena u Njujorku 1943. godine, da bi je francuski izdavači štampali u Francuskoj tri godine kasnije.
 
"Mali princ" je prodat u više od 200 miliona primeraka na više svetskih jezika, a važi za najpoznatije, najprevođenije i najčitanije delo francuske književnosti.
 
Antoan de Sent Egziperi poginuo je pri padu aviona u avgustu 1944. godine. Imao je 44 godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti