Otkriven novi hodnik u Velikoj piramidi u Gizi

Egipatski zvaničnici zaduženi za antikvitete objavili su da je otkriven skriveni hodnik iza glavnog ulaza u Veliku piramidu u Gizi i ocenili da bi to moglo dovesti do daljih otkrića.
Otkriven novi hodnik u Velikoj piramidi u Gizi
Foto: Pixabay (ilustracija)

Do otkrića je došlo u okviru projekta koji od 2015. godine koristi savremenu tehnologiju, uključujući skeniranje i endoskope za istraživanje unutar piramida.

Nedovršeni koridor, dugačak devet metara, verovatno je izgrađen da bi se rasteretila težina piramide, glavnog ulaza ili neke druge još neotkrivene odaje ili prostora, rekao je šef egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete Mostafa Vaziri.
Velika piramida je sagrađena kao monumentalna grobnica oko 2560. godine pre nove ere, za vreme vladavine faraona Kufua ili Keopsa.
 
Bila je najviša struktura koju je izgradio čovek do izgradnje Ajfelove kule u Parizu 1889. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti