Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.
Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II
Foto: Pixabay
To je saopštilo ministarstvo za antikvitete Egipta. 
 
Statua je odneta u Egipatski muzej u Kairo, gde će biti restaurirana, prenosi Rojters.
Statua je ukradena iz hrama Ramzesa II u drevnom gradu Abidosu u južnom Egiptu pre više od tri decenije.
 
Šaban Abdel Gavad, koji vodi egipatsko odeljenje za repatrijaciju antikviteta, rekao je da se procenjuje da je komad ukraden kasnih 1980-ih ili početkom 1990-ih.
Egipatske vlasti su primetile artefakt kada je ponuđen na prodaju na izložbi u Londonu 2013. nakon čega je predmet stigao u Švajcarsku.
 
"Ova glava je deo grupe statua koje prikazuju kralja Ramzesa II kako sedi pored brojnih egipatskih božanstava", rekao je Abdel Gavad.
 
Egipat je sarađivao sa švajcarskim vlastima kako bi se statua vratila u zemlju, a prošle godine Švajcarska je predala statuu egipatskoj ambasadi u Bernu, ali je Egipat tek nedavno doneo artefakt kući.
 
Ramzes II je bio jedan od najmoćnijih faraona starog Egipta, a poznat je kao Ramzes Veliki. Bio je treći faraon egipatske 19. dinastije i vladao je od 1279. do 1213. pre nove ere.
  • Nikola

    26.04.2024 15:55
    Vracanje ukradenog ...
    Njima eto Svajacarci vracaju za dzabe...Pitam se, oce li ko nama da vrati najlepse godine zivota koje smo izgubili pod Vucicem i Milosevicem....
  • komsha

    26.04.2024 07:39
    haha
    a sta je sa nemackom, britanijom.. amerikom, italijom, francuskom... ?
  • vitamin

    25.04.2024 10:15
    Hoce li i Velika Britanija da vrati "svoju" statuu Ramzesa II iz Britanskog muzeja? I ostale artefakte koji su tamo "udomljeni" a da nikoga nisu pitali?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti