Statuu sveca Italijani svakog 1. maja prekriju desetinama zmija

Zmije, koje obično među ljudima izazivaju strah, u središtu su drevne verske procesije koja se održava svakog 1. maja u Kokulu, mestu smeštenom visoko u planinama središnje italijanske regije Abruco.
Statuu sveca Italijani svakog 1. maja prekriju desetinama zmija
Foto: Pixabay
Svake godine prvog dana maja stanovnici srednjevekovnog Kokula iz crkve iznose drvenu statuu sveca zaštitnika, svetog Dominika opata ili Dominika di Sore (951. - 1031.) te je potom nose ulicama u procesiji. Ne bi to bilo nimalo neobično da to ne rade tako da statuu prethodno ne prekriju desetinama zmija. Procesiji prethodi višenedeljno skupljanje zmija kojima meštani prekriju statuu pre iznošenja iz crkve.  
 
Sveti Dominik opat (951.-1031.), koji je na ovim prostorima živeo oko 1000-te godine, zapravo je zaštitnik od ugriza zmija, besnih pasa i zubobolje.
Reč je o festivalu serparia (zmijara), kojim meštani zahvaljuju Bogu za čudo iz 11. veka, kad su uz pomoć svetog Dominika di Sore iz polja oko grada nestale zmije. 
 
U povorci se meštanima, a ima ih nekoliko stotina, svake godine 1. maja pridruže i hiljade posetilaca iz cele Italije, pa i iz inostranstva, da bi učestvovali u retkom spektaklu. Reč je o jednom od retkih primera miroljubive interakcije ovih gmizavaca i ljudi koji ih često love i ubijaju, iako su zaštićena vrsta čija se populacija smanjuje. 
U nedeljama koje prethode procesiji, određeni zmijari skupljaju četiri vrste bezopasnih zmija koje žive blizu Kokula. To su i muškarci i žene koji se za tradicionalni običaj obučavaju iz generacije u generaciju. Nakon što u planini pronađu zmije, drže ih u svojim domovima do velikog dana.
 
Na dan procesije zmije se predaju vernicima koji ih potom polažu na drveni kip svetog Dominika. Kada gotovo u potpunosti prekriju kip, započinje procesija. Važno je istaći da se zmije koje zmijari uhvate za potrebe procesije na kraju praznika puštaju u divljinu, obično na istom mestu na kom su pronađene.
 
Tradicija datira iz starih vremena kada se vodilo računa o vrstama zmija u regiji i kada se pratilo njihovo zdravstveno stanje. 
 
Prema nedavno sprovedenoj studiji Univerziteta u Bariju (južna pokrajina Apulija), proučavanje ponašanja zmija moglo bi pomoći naučnicima u predviđanju zemljotresa.

Teme

Zmije
  • Steva

    04.05.2024 15:04
    oj srrbijo med šljivama
    Joj kakvo ludilo i bezumlje, a u suštini je to paganizam kao što prethodnik reče i neznam zašto dobi toliko minusa,zar i ovakve teme imaju botove ?
  • Milan

    02.05.2024 16:27
    Paganizam

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti