Francuzi pokrenuli kampanju: "Vozi kao žena"

Godinama je bilo uvreženo mišljenje da su žene lošiji vozači.
Francuzi pokrenuli kampanju: "Vozi kao žena"
Foto: Pixabay
Međutim, u Francuskoj je upravo pokrenuta kampanja pod imenom "Vozi kao žena". Pokrenulo ju je udruženje "Victimes & Citoyens", a zasnovana je na podatku kako 84 odsto smrtonosnih nesreća uzrokuju muškarci.
 
Statistika je neumoljiva. Muškarci čine nerazmeran udeo teških povreda (75 odsto) i incidenata u vožnji u pijanom stanju (93 odsto) među mladim vozačima. Nasuprot tome, žene počine znatno manje prekršaja u vožnji i imaju osam puta manju verovatnoću da će biti uključene u nesreće sa smrtnim ishodom.
Neki će reći kako ove statistike ne upućuju na prave činjenice jer muškarci čine veći udeo u populaciji vozača. Međutim, podaci otkrivaju da žene čine 42 odsto vozača u Francuskoj, a starije studije pokazuju da je njihova godišnja kilometraža (11.200 km) prilično blizu kilometraži muškaraca (12.500 km). To sugeriše da rodni jaz u sigurnosti na putevima ipak nije posledica učestalosti vožnje.
 
Iz udruženja zato poručuju da se ugledamo na vozačice. 
"Brojke su jasne: da bi preživeli za volanom, muškarcima je najbolje da se ponašaju isto kao i žene. Tada bi se smanjio broj nesreća, kao i broj žrtava", stoji u saopštenju. 
 
Kampanja ima za cilj da podigne svest među muškim vozačima kako bi doveli do promene mentaliteta, a time i ponašanja. A ako se pitate kako to žene voze, najkraći odgovor bi bio - oprezno, ljubazno uvažavajući druge učesnike u saobraćaju, uz dozu averzije prema rizičnim manevrima u vožnji. 
 
  • nastavnik

    24.06.2024 15:25
    24 godina
    Davno sam pročitao podatak da ubedljivo najviše saobraćajnih nezgoda prouzrokuju mladi muškarci do nekih 24 godina života. Navodno zbog toga što se muškarcima nervni sistem razvija sporije. (Ne bih da zalazim u pojedinosti, jer nisam stručan, samo sam preneo suštinu.) Dakle, ne treba dati dozvolu pre napunjene 24. godine života.
  • Milan

    22.06.2024 14:00
    Trt-mrt
    Statistika je takva, ali, kao i svaki put, svodi sve muškarce i sve žene na isto.
    Muškarci koji divljaju i izazivaju saobraćajne nesreće su brojniji od takvih žena, ali oni čine mali procenat ukupnog broja vozača. Sa druge strane, među vozačima koji nemaju baš sve elementarne veštine u saobraćaju većina su žene, ali to je opet mali procenat ukupnog broja vozača. Nešto veći procenat problematičnih su vozači koji umeju da voze, ali koji ne razmišljaju, nego voze po nekakvom naučenom šablonu, ne umeju da prilagode vožnju uslovima na putu, ne umeju na vreme da se prestroje, ne umeju da predvide neke problematične situacije, ne umeju da procene brzinu drugih vozila i sl. i tu mi se čini da je situacija nerešena.
  • Samo pitam

    21.06.2024 13:47
    Da li postoji statistika koliko saobraćajnih nezgoda se desilo indirektno izazvano od strane žena vozača ili zato što su žene vozači iznervirali ostale učesnike u saobraćaju koji su potom izazvali nezgodu?
    (Izuzimam 93% pijanih muškaraca)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti