Učenica stručne škole zapanjila Kinu: Bolja na takmičenju od studenata elitnih univerziteta

Sedamnaestogodišnja učenica stručne škole iz seoskog dela Kine postala je slavna na društvenim mrežama jer je stigla u završni krug takmičenja iz matematike.
Učenica stručne škole zapanjila Kinu: Bolja na takmičenju od studenata elitnih univerziteta
Foto: Beta (AP)
Ona je pobedila mnoge s vrhunskih domaćih i svetskih univerziteta i pokrenula pitanja o obrazovnom sistemu Kine.
 
Đang Ping koja pohađa usmerenu školu za modni dizajn, završila je na 12. mestu Alibabinog svetskog matematičkog takmičenja, kao jedna od 802 učesnika koji su se plasirali u poslednju rundu – osmosatni test.
 
Video intervju s Đang dobio je više od 800.000 lajkova i 90.000 komentara pošto ga je Damo Academy, organizator takmičenja, objavila na društvenim mrežama. Većina je izrazila čuđenje, dok su se neki pitali da li je to istina.
Đang je u video intervjuu rekla da je smatrala da ne zaslužuje da učestvuje na tom takmičenju, iako uživa u radu na naprednoj matematici jer želi da istražuje.
 
Čestitke su stigle. Ljudi su posetili kuću njenih roditelja u selu u provinciji Đangsu na istočnoj obali Kine donoseći boce pića i novac da bi pokazali podršku mladoj takmičarki. Njene slike bile su na zidovima prodavnica u njenom rodnom okrugu, Lianshui. Univerzitet Žeđiang i Univerzitet Điangsu pohvalili su je na internetu.
 
Priča o devojci Đang je podsetila neke u Kini na nejednakost sela i grada i kako to može otežati čak i talentovanim učenicima da se popnu na ekonomskoj lestvici.
"Dok se Đng Ping otvoreno slavi, mnogi Kinezi duboko osećaju da njena priča naglašava beznađe kineskog obrazovanja. Šanse su u osnovi male za obične Kineze, bez moći, bogatstva ili veza", rekao je Đang Suekin, istraživač obrazovanja sa sedištem u Kini.
 
Izgleda da se nejednakost u obrazovanju pogoršala poslednjih godina. Potrošnja za devet godina obaveznog osnvnog obrazovanja je u seoskim područjima bila je 17 odsto manja nego u gradskim 2019. godine, a 2013. godine bila je samo dva odsto manja na osnovu proračuna iz podataka u izveštaju Pekinškog univerziteta o jazu između gradskih i seoskih područja po potrošnji po glavi stanovnika.
 
Podaci Ministarstva prosvete pokazuju da 70 odsto učenika u kineskim stručnim školama potiče iz seoskih područja. Taj visok procenat ukazuje na to da obrazovni sistem funkcioniše kao neprolazan kastinski sistem, rekao je istraživač Đang.
 
Mlada matematičarka Đang Ping jedina je iz neke stručne škole među svim finalistima matematičkog takmičenja. Ostali, uglavnom Kinezi, mahom su iz vrhunskih svetskih univerziteta kao što su Kembridž, MIT i Kalteh, kao i dva najbolja kineska, Cinghua i Pekinški univerzitet. Najbolji će dobiti novčane nagrade od 2.000 do 30.000 dolara.
 
Takmičenje je pre šest godina pokrenuo Alibaba, kineski gigant e-trgovine. Džek Ma, tadašnji izvršni predsednik Alibaba grupe, rekao je da je cilj bio naći učenike koji uživaju u matematici i ohrabriti ih i podržavati.
 
Đang je na prijemnom ispitu polagala dovoljno dobro da se upiše u srednju stručnu školu, rekla je za državnu radiodifuziju CCTV sekretarka Komunističke partije njene škole.
 
Sekretarka je rekla da se Đang prijavila u stručnu školu umesto u srednju – opštu, gimnaziju, jer su njena starija sestra i neki drugovi već bili tamo.
 
Drugi kineski mediji navode da je morala u usmereno jer je iz siromašne porodice, a stručna škola joj je dala stipendiju.
 
Đang je u video intervjuu rekla da želi da se upiše na dobar univerzitet što nije nemoguće, mada učenici srednjih stručnih škola imaju pristup samo određenim višim školama.
  • aha

    23.06.2024 19:57
    "Šanse su u osnovi male za obične Kineze, bez moći, bogatstva ili veza"

    Sada mi je jasno zašto smo braća
  • zzz

    23.06.2024 07:44
    Kina i tigar, nebo i zemlja
    Kinezi bar priznaju da je tako kako je. U tigru se to nikada ne bi desilo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti