U jednoj državi je još 2016. godina: Kalendar ima 13 meseci, a Novu godinu slave u septembru

Etiopljani će 11. septembra proslaviti kraj jedne i početak druge godine. To će za ovu istočnoafričku državu značiti ispraćaj 2016, odnosno doček 2017. godine.
U jednoj državi je još 2016. godina: Kalendar ima 13 meseci, a Novu godinu slave u septembru
Foto: Pixabay
Zašto druga najmnogoljudnija afrička zemlja "zaostaje" sedam godina i osam meseci za velikim delom ostatka sveta? Kako to funkcioniše za Etiopljane u današnjem svetu? Odgovori na ova pitanja su u viševekovnoj tradiciji i čvrstom osećaju nacionalnog identiteta.
 
Jedinstveni kalendar
 
U Etiopiji se rođenje Isusa Hrista priznaje sedam, odnosno osam godina posle gregorijanskog ili "zapadnog" kalendara koji je papa Grgur XIII uveo 1582. Stručnjaci smatraju da je rimokatolička crkva svoj kalendar prilagodila 500. godine dok je etiopska pravoslavna crkva odlučila da nastavi da sledi drevne datume. I dok je veći deo sveta prihvatio gregorijanski kalendar, Etiopija je zadržala svoj kalendar.
"Mi smo jedinstveni. Nikada nismo bili kolonizoani. Imamo svoj kalendar. Imamo svoje pismo. Imamo svoju kulturnu tradiciju", izjavio je izvršni direktor etiopske turističke kompanije "Rotate Ethiopia Tours And Travel" Esetu Getačev.
 
Etiopski kalendar, za koji se smatra da postoji najmanje 1.500 godina, mnogo je sličan kalendaru Koptske pravoslavne crkve u Aleksandriji, crkve sa sedištem u Egiptu. Prateći solarno-lunarni sistem, etiopski kalendar ima 13 meseci, od čega 12 meseci ima 30 dana. Poslednji mesec ima samo pet dana, odnosno šest dana tokom prestupne godine.
Stranci koji posećuju Etiopiju često su zapanjeni kada saznaju da su se dolaskom u ovu zemlju "vratili u prošlost". Kako međunarodne kompanije i škole u Etiopiji koriste gregorijanski kalendar, mnogi stanovnici ove države nemaju drugog izbora nego da istovremeno koriste i etiopski i gregorijanski kalendar.
 
"Vrlo je teško. Još ne mogu da se prebacim s jednog na drugi kalendar. To je pravi izazov. Moram da razmišljam o satima i danima, a ponekad i mesecima i godinama", istakao je etiopski arheolog Goitom V. Tekle koji trenutno živi u Nemačkoj.
 
Ukazao je da neke institucije stalno moraju da se prebacuju s jednog na drugi kalendar.
 
Zabune s datumima
 
Čak i nešto što je jednostavno, kao što je izdavanje izvoda iz matične knjige rođenih, može predstavljati problem kada se "sudare" etiopski i gregorijanski kalendar. Naime, prilikom izdavanja ovog dokumenta potrebno je navesti datum rođenja i prema etiopskom i prema gregorijanskom kalendaru. Prilikom pretvaranja datuma rođenja iz etiopskog u gregorijanski kalendar dešavaju se greške.
 
Nemačka arheološkinja specijalizovana za srednjovjekovnu Evropu i afričku istoriju Verena Krebs je napomenula da etiopski kalendar nije jedini kalendar koji se razlikuje u odnosu na gregorijanski. Kao primer je istakla staroegipatski kalendar prema kom 2024. godini odgovara 6266. godina.
 
Osim toga, Saudijska Arabija daje prioritet hidžretskom kalendaru koji ima 12 meseci i 354 dana. Međutim, ova država je nedavno dozvolila da se gregorijanski kalendar koristi u zvaničnim poslovima. Dalje, hebrejski kalendar je zvanični izraelski kalendar.
 
Krebs je mišljenja da se interes za etiopski kalendar povećao u poslednjih nekoliko godina, a kao mogući razlog za to je navela da je "veoma blizak" gregorijanskom kalendaru, ali opet drugačiji.
 
Logičan pristup
 
Fotograf Abel Gašav je među mnogim Etiopljanima koji su se relativno prilagodili prebacivanju s jednog na drugi kalendar. No, preferira etiopski kalendar, opisavši ga kao logičnijim, posebno kada je reč o završetku, odnosno početku godine.
 
Nova godina ili Enkutataš, što na amharskom etiopskom semitskom jeziku znači "dar dragulja", stiže pred kraj kišne sezone. Etiopski cvet Adey Abeba cveta u tom periodu i simbol je etiopske Nove godine.
 
"To je kao novi početak. To je novi početak za sve nas. Nakon toga, smanjuje se intenzitet kiše, a gde god krenete, sve je zeleno", kazao je Gašav.
 
Naglasio je da Nova godina 1. januara ne bi imala smisla u Etiopiji jer bi to bilo tokom sušne sezone dok 11. septembar, odnosno 12. septembar tokom prestupne godine označava početak egipatske godine i kao takav dobro funkcioniše.
 
"Znam da je to loš dan za svet (pozivajući se na terorističke napade 11. septembra na Sjedinjene Američke Države). Međutim, kraj, odnosno početak godine u Etiopiji je na taj dan", ukazao je Gašav.
 
Arheološkinja Krebs takođe smatra da je kraj, odnosno početak godine na kraju kišne sezone logičan. Etiopija se ne razlikuje samo po svom kalendaru, već i po svom vremenskom sistemu.
 
Dok dan u većini zemalja počinje u ponoć, Etiopljani koriste 12-satni sistem od zore do sumraka, a počevši od 1 sat. Gašav je podsetio da se ovo odražava na život u Etiopiji i da se čini kao razumnijim pristupom. Dnevno svetlo dugo traje zbog blizine ove zemlje ekvatoru.
 
"Da budem iskren, ne znam zašto prema evropskom vremenu dan počinje u ponoć", naveo je Gašav.
Različiti vremenski sistemi mogu izazvati zabunu kod stranaca koji posećuju Etiopiju. Zbog toga je potrebno da prilikom dogovaranja termina susreta ili bilo koje druge aktivnosti uvek preciziraju da li je reč o etiopskom ili zapadnom vremenu.
 
Nesporazumi se dešavaju i među samim stanovnicima Etiopije jer oni koji žive u ruralnijim područjima ne moraju nužno u obzir uzeti i zapadni sistem merenja vremena, što nije slučaj u urbanim područjima.
 
Arheološkinja Krebs smatra da je teško zagovarati ideju da država sa 130 miliona stanovnika, od kojih su većina konzervativni, promeni višedecenijsku tradiciju, tj. da odbaci svoj kalendar i prihvati gregorijanski kalendar. Stava je da niedna nacija ne treba da odbaci svoj sistem merenja vremena koji za njih ima mnogo više od kulturnog značaja, piše CNN.
  • zztop

    01.07.2024 11:34
    To je zato što oni i ručak odgode za par sati ako ne i dana ...
  • Mađar

    30.06.2024 22:54
    Imamo i mi tak'e ovde
    jel tako pravoslavci?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti