VIDEO: Procvetala najsušnija pustinja na svetu - prekrivena belim i ljubičastim cvetovima

Najsušniju pustinju na planeti, čileansku Atakamu, poslednjih dana prekrili su beli i ljubičasti cvetovi nakon ranih kiša tokom zime na južnoj hemisferi.
To je prvo takvo cvetanje od 2015. godine.
Atakama je nazvana "cvetna pustinja" jer cveće cveta u proleće svakih nekoliko godina, ali su nedavne obilne kiše dovele do ranog cvetanja dok je još zima u toku.
Rukovodilac za očuvanje biodiverziteta u Nacionalnoj šumarskoj korporaciji (CONAF) Cezar Pizaro rekao je da još nema dovoljno zimskog cvetanja da bi moglo da se smatra pojavom "cvetne pustinje".
 
Pizaro je naveo da se više kiše očekuje tokom narednih nekoliko sedmica i da to može izazvati cvetanje na širem području.
 
  • @zanovetalo

    09.07.2024 12:38
    Obrnuto. Usled klimatskih promena će pustinje cvetati a živi svet postajati pustinja. Već se dešavalo.

    Sahara je npr. nekad bila tropsko područje pre nego je ledeno doba krenulo.
  • Zanovetalo

    09.07.2024 08:34
    Bice promena
    Pustinje ce da ozive,a zivi svet ce da postane pustinja.To ce nam doneti klimatske promene.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti