Dva Napoleonova pištolja prodata za 1,69 miliona evra

Dva vredna pištolja koja su pripadala Napoleonu I do njegove prve abdikacije 1814. godine, klasifikovana kao francusko "nacionalno blago", prodata su na aukciji.
Dva Napoleonova pištolja prodata za 1,69 miliona evra
Foto: Pixabay

Zajedno sa svim dodatnim troškovima, dva pištolja su prodata za 1,69 miliona evra, objavila je u nedelju aukcijska kuća Osenat.

Pištolji su se prodavali u drvenoj kutiji sa intarzijama od oraha, abanovine i zelenog somota izvezenog zlatnim koncem i drugim ukrasima. Oružje je izrađeno od zlata i srebra i ima profil cara.
Ekspert Žan Pjer Osenat je pre aukcije procenio da bi dragoceno oružje moglo da se proda za između 1,2 i 1,5 miliona evra.
 
Aukcijske kuće Osenat i Rossini, organizatori aukcije u Fontenblou, nisu objavili informacije o kupcu, ali smatraju da je prodaja bila veoma uspešna.
"Ova kulturna dobra su od izuzetnog značaja za nacionalnu baštinu kao istorijski artefakti i moraju biti kategorisana kao nacionalno blago", ocenila je Savetodavna komisija za nacionalno blago pre aukcije i založila se za zabranu izdavanja izvoznih sertifikata za vredne predmete.
 
Komisija je objavila da "smatra pištolje nacionalnim blagom", što je zvanično izjavila u priloženom nalogu kojim se odbija njihov izvozni sertifikat. Odluka je u subotu objavljena u Službenom glasniku.
 
"Bez obzira na njegovu vrednost i starost, kulturno dobro ocenjeno kao nacionalno blago može samo privremeno da napusti Francusku sa obaveznim vraćanjem u zemlju", navodi se na sajtu ministarstva kulture.
 
Francuska država ima pravo preče kupovine, ali ako se odrekne prava na sticanje predmeta koji je ocenjen kao nacionalno blago, objekat u tom slučaju može napustiti nacionalnu teritoriju.
 
Napoleon I je "posebno naručio pištolje od oružara Luja Marina Gosea koji je tada radio u fabrici u Versaju". Istoričari ih povezuju sa Napoleonovim pokušajem samoubistva u Fontenblou u noći 13. aprila 1814. godine, u vreme njegove prve abdikacije.
"U pokušaju samoubistva sprečio ga je njegov štitonoša Kolenkur (Armand Ogustin Luis, markiz od Kolenkura i vojvoda od Vićence) koji je uklonio barut. Ali Napoleon je tada uzeo otrov, ali ga je povratio, što mu je spasilo život", rekao je Osenat.
 
"Imperator je tada Kolenkuru poklonio dva pištolja u znak zahvalnosti i sećanja na njegovu lojalnost u tim mračnim danima. Od tada su u vlasništvu njegovih naslednika koji su sada odlučili da ih prodaju", rekao je stručnjak.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti