Krunisan novi kralj Malezije: Sultan-milijarder poznat po svom Harli Dejvidsonu i deljenju poklona

U Maleziji je danas kao njen 17. kralj krunisan sultan - milijarder sunafrodnicima poznatom po vožnji motociklom Harli-Dejvidson.
Krunisan novi kralj Malezije: Sultan-milijarder poznat po svom Harli Dejvidsonu i deljenju poklona
Foto: Beta/AP (Hasnoor Hussain)
Ceremonija krunisanja kralja Ibrahima Sultana Iskandara (65) u Nacionalnoj palati u Kuala Lumpuru usledila je posle njegove zakletve u januaru.
 
Krunisanju su prisustvovali premijer Anvara Ibrahima, sultan susednog Bruneja Hasanal Bolkijah i kralj Bahreina Hamad bin Isa Al Halifa.
Odeven u tradicionalni kaput ukrašen zlatnim koncem, sultan Ibrahim se obavezao da će poštovati Ustav, "braniti religiju islama i obezbediti mir u Maleziji".
 
Premijer Anvar Ibrahim je čestitao novom kralju i zakleo mu se na odanost.
Malezija je ustavna monarhija u kojoj svakih pet godina poglavari porodica njenih devet drevnih kraljevstava biraju nekog od njih da vlada.
 
Iako je u suštini počasna, uloga kralja je porasla poslednjih godina zbog krize u malezijskoj politici, te je intervencija monarha triput bila neophodna za imenovanje premijera.
 
Uz odobravanje važnih politička imenovanja, kralj daje pomilovanja i zvanični je vođa islama u svojoj većinski muslimanskoj zemlji. Kralj je i vrhovni komandant Oružanih snaga.
 
Ibrahim Sultan Iskandar potiče iz bogate i moćne kraljevske porodice Džohor, koja ima svoju privatnu vojsku.
 
Agencija Blumberg procenjuje bogatstvo sultana i njegove porodice na najmanje 5,7 milijardi dolara.
 
Poznat po otvorenosti, sultan Ibrahim je bio veoma kritičan prema malezijskoj politici i korupciji.
 
Oženjen i sa šestoro dece, imao je običaj da svake godine putuje po pokrajini Džohor svojim luksuznim motociklom Harli-Dejvidson, deleći dobrotvorne poklone.
 
Novi kralj koji voli društvene medije, ima veliku kolekciju luksuznih i sportskih automobila, kao i privatnih aviona.
 
Poslednji put je sultan iz Džohora nosio krunu pre tačno 40 godina, 1984. godine, kada je otac sultana Ibrahima, sultan Iskandar, bio proglašen za osmog kralja Malezije.
  • Vojin

    23.07.2024 11:17
    Dok je ovaca...
    ... bice i vune.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti