VIDEO: Napravljena Barbi lutka namenjena slepoj deci

Američka kompanija Matel proizvela je prvu lutku Barbi koja je slepa i nosi štap, kako bi kod dece sa problemima vida stvorila osećaj pripadnosti.
Šest decenija nakon prve Barbi, kompanija je odlučila da proizvede i ovakvu lutku kako bi svoju ponudu učinila još raznovrsnijom.
 
Cilj je, kako su naveli iz ove firme, da deca koja imaju problema sa vidom ili su slepa budu bolje zastupljena u društvu.
"Mi shvatamo da je Barbi mnogo više nego samo lutka", izjavila je potpresednica kompanije Krista Berger, dodajući da preko nje deca mogu da izraze sebe i dobiju osećaj pripadnosti.
 
Matel je u proizvodnji lutke sarađivao sa Američkim udruženjem slepih kako bi osigurao da sve, počev od lutkinih očiju pa do odeće, tačno prikazuje slepe ili slabovide osobe.
Barbi je obučena u odeću od tkanine osetljive na dodir koja se može lakše obući, a i ambalaža je prilagođena slepoj deci sa natpisima na Brajevoj azbuci.
 
 
Pored slepe Barbi, Matel je proizveo i druge lutke sa posebnim karakteristikama, kao što je prva crna lutka sa Daunovim sindromom, nakon njene bele verzije prošle godine.
 
Ove dve lutke čine deo posebne kolekcije koja je pokrenuta 2009, a u njoj su, između ostalih, lutke različitij boja i tipova kože kao i Barbi koja ima protezu i koristi invalidska kolica.
 

Teme

Barbi

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti