Šume u Brazilu "se sele" na veće nadmorske visine zbog porasta temperature

U Brazilu vrste drveća osetljive na toplotu migriraju na veće nadmorske visine kako bi izbegle pojačane efekte klimatskih promena, navodi se u novom istraživanju.
Šume u Brazilu "se sele" na veće nadmorske visine zbog porasta temperature
Foto: Pixabay
Reč je o fenomenu koji označava adaptivni odgovor na porast temperature, a koji će zakomplikovati uticaj klime na regionalne ekosisteme.
 
Istraživači sa Univerziteta u Birmingemu i druge institucije dokumentovali su ovu migraciju uzbrdo te su istakli da ona odražava istorijske obrasce uočene tokom prethodnih klimatskih promena. Istraživanja pokazuju da se različite vrste drveća kreću ka hladnijim, višim terenima u potrazi za optimalnim uslovima za rast i opstanak.
"Otkrili smo da se različite vrste kreću u različitim smerovima, u nižim šumama drveće se kreće nizbrdo češće nego uzbrdo, verovatno zbog faktora poput konkurencije između vrsta. Međutim, u slučaju šuma koje su više u planinama, većina vrsta se kreće uzbrdo jer temperature rastu, a šipražje odgovara onim stablima koja preferiraju toplije temperature. To bi moglo značiti da su vrste, kojima su potrebne niže temperature, u opasnosti od izumiranja kako svet nastavlja da se zagreva", rekao je istraživač Rodrigo Bergamin.
 
Istraživanje je obuhvatilo 627 vrsta drveća na 96 lokacija u brazilskoj Atlantskoj šumi sa ciljem da se ustanovi temperaturni rezultat zajednice te razumeju klimatski obrasci u celoj šumi.
Nalazi imaju duboke implikacije na upravljanje šumama i strategije očuvanja. Kako se stabla premeštaju, sastav šuma se menja potencijalno utičući na biodiverzitet i zdravlje šuma.
 
Istorijski gledano, drveće je pomeralo svoj raspon kao odgovor na klimatske fluktuacije. Međutim, trenutna stopa promena je ubrzana, što izaziva zabrinutost za sposobnosti ekosistema da se dovoljno brzo prilagode. Ovo brzo kretanje bi moglo da poremeti uspostavljene ekološke odnose i da dovede do nepredviđenih posledica.
 
Kretanje drveća uzbrdo takođe skreće pažnju na šire uticaje globalnog zagrevanja na floru i faunu. Uz predviđanje kontinuiranog rasta temperature, naučnici upozoravaju da će sve više vrsta verovatno slediti isti primer i početi da se kreće ka većim visinama ili geografskim širinama.
 
Istraživanje naglašava potrebu za adaptivnim praksama upravljanja šumama, koje se mogu prilagoditi promeni distribucije vrsta drveća. Osim toga, poziva se na pojačane napore na ublažavanju klimatskih promena, kako bi se usporile ove migracije i očuvala ekološka ravnoteža.

Dok se svet bori s realnošću klimatskih promena, migracija drveća služi kao snažan podsetnik na dalekosežne uticaje na prirodne ekosisteme. Takođe, naglašava se hitnost globalne klimatske akcije i inovativnih strategija očuvanja za zaštitu ovih vitalnih komponenti našeg okruženja.

  • Bljuc

    27.07.2024 12:05
    Zemlja ce, srecom, postojati i bez nas i to je jedina dobra stvar u svemu tome. Videli smo za vreme korone kako se priroda brzo oporavlja. Za spas planete potrebno je samo da se ljudska populacija drasticno proredi ili sasvim nestane. A bez brige, priroda ce se i za to pobrinuti, upravo igrajuci na kartu covekove urodjene agresije i gluposti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti