Otkriveno kako je Rembrant postigao zlatni sjaj na čuvenoj "Noćnoj straži"

Hemičari sa holandskog univerziteta u Amsterdamu konačno su otkrili kako je Rembrant uspeo da svoju sliku "Noćna straža" iz 1642. ulepša upečatljivim zlatnim detaljima.
Oni su koristili visokotehnološke spektroskopske tehnike da identifikuju prisustvo žutih i narandžastih/crvenih pigmenata do najsitnijih detalja u čuvenom umetničkom delu, prenosi N1.
 
Istraživački tim je zaključio da je holandski umetnik namerno pomešao određene pigmente arsen sulfida sa drugim pigmentima kako bi stvorio zlatni sjaj.
Studiju su u časopisu Heritage Science objavili Frederikue Broers i Nuška de Kajzer sa UvA Instituta za molekularne nauke, kao i istraživači u Rijksmuseumu u Amsterdamu.
 
Rembrant je koristio tehniku da naslika zlatne niti u izvezenom kaputu i ​​duplim rukavima koje je nosio jedan od dvojica protagonista "Noćne straže", poručnik Vilem van Rujtenburh.
Otkriće sulfidnih pigmenata arsena deo je projekta koji je započet 2019. godine.
 
Istraživanje je otkrilo druge tajne, uključujući prisustvo arsena i sumpora u Van Rujtenburhovoj odeći nakon skeniranja rendgenskom fluorescencijom. 
Kao rezultat toga, istraživači pretpostavljaju da je Rembrant koristio pigmente arsena sulfida.
 
Sada se smatra da je širi spektar takvih materijala bio dostupan umetnicima u Amsterdamu iz 17. veka, u odnosu na ono što se ranije verovalo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti