VIDEO: U Bosni od 10 hektara parka napravio Van Gogovu "Zvezdanu noć"

Usred zelenih brda i livada središnje Bosne lokalni biznismen ostvario je svoj dugogodišnji san: rekreirao je jednu od najpoznatijih slika Vinsenta van Goga, Zvezdanu noć, u obliku parka prirode.
Halim Zukić iz Visokog odlučio je da napravi park nakon što je pre 20 godina kupio zemljište i vikendicu u obližnjem selu, ali nije imao jasnu ideju kako bi on trebalo da izgleda.
 
Zatim, pre šest godina, dok je stajao na brežuljku i posmatrao traktore na pašnjaku, primetio je njihove spiralne tragove kotčkova u zemlji, što ga je podsetilo na uskovitlane motive na Van Gogovom platnu iz 1889. godine. 
 
"Od tog trenutka više nisam bio u nedoumici", rekao je Zukić Rojtersu. 
Za realizaciju njegove vizije bilo je potrebno vreme, novac i trud.
 
Zukić je želeo da park Zvezdana noć od 10 hektara bude deo većeg kompleksa koji nudi utočište posetiocima. Zasadio je više drveća i stvorio 13 jezera koristeći postojeće prirodne potoke.
 
U skladu sa slikom zasađeno je 130.000 grmova lavande u šest različitih nijansi, kao i drugo lekovito i aromatično bilje poput kadulje, ehinaceje, pelina i kamilice, formirajući šarene krugove, spirale i prirodne amfiteatre.
Zukić je sve uradio sam. Rekao je da mu je ponovno stvaranje slike pomoglo da razume umetnike i kreativne izazove s kojima se suočavaju. 
 
"Ovo je najveći prikaz Zvezdane noći i rezultat 20 godina snova, življenja tih snova kako bi se oni ostvarili", rekao je on. 
 
Park Zvezdana noć biće usmeren na umetničke programe i promociju kulturnog nasleđa srednje Bosne, kazao je Zukić.
 
  • @Mišljenje

    14.08.2024 17:02
    ili lupetanje bez razloga
    Najpre moram reći da je meni ova vest ulepšala dan.
    A sad krenimo redom
    Niko im ovde niišta ne nameće. Čovek je sve to uradio na svojoj zemlji i o svom trošku. Navedi mi iz kog dela reportaže si to zaključio da mu je neko nametnuo? Iz kog dela , nisam čuo?
    Ko im nameće partizanske priče? Ko imje nametnuo i Neretvu i Sutjesku? Ko im je nametnuo Valter brani Srajevo? I režiser i scenarista čovek pravi pracati Bosanac, pardon Bošnjak plus iz naslova filma ti verovatno odmah zaključuješ da radnja dešava u Bgd. Zar ne? Eto i mi Srbi nestajemo prvenstveno zahvaljujući grupi Van Gog, koja je užasno grozna ali to je skroz nebitno i moje lično mišljenje. Kad smo već kod mišljenja.

  • kiro08i5

    14.08.2024 16:57
    Svaka čast! U Visokom koje je u ex Yu bilo na nivou obližnjeg sarajevskog sela cvjeta turizam, prvenstveno pričom o piramidama i dolaskom Đokovića a sad i ovo u Visokom. Djeluje mi baš originalno.

    Svi ovi koji pričaju nešto protiv RS u komentarima ispod, nisu vidjeli ni deseti dio njenih prirodnih ljepota. Generalno, cjelokupna Bosna a pogotovo Hercegovina je prelijepa i nadam se da će biti još ovakvih ideja. Srećno!

  • need for speed

    14.08.2024 15:27
    @Mišljenje
    Jeste, u pravu si. To su opasne vibracije! Ti strani slikari. Ko zna kakve poruke oni šalju. Nisu tu čista posla čim se zove Vinsent. Šta misliš da li da ga pozovu na otvaranje? Da je on neki slikar zvao bi se Fahrudin ili Miloica.

    Lepo je Palma rekao za onog ZAPADNOG kompozitora!

    Samo u se i svoju KLJUSAD na vlasti i preživeće i Muslimani i Srbi i Hrvati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti