VIDEO: Ovaj robot kuva, igra košarku i svira muzičke instrumente

Ako ste ikada razmišljali o mašini koja bi mogla da se brine o vašem ljubimcu, čisti dom, pušta muziku, kuva i umesto vas obavlja druge zadatke, to bi uskoro moglo postati stvarnost.
VIDEO: Ovaj robot kuva, igra košarku i svira muzičke instrumente
Foto: Screenshot (Youtube/Astribot)
Kineski robot asistent pod nazivom Astribot S1 obavlja te zadatke, a prema tvrdnjama proizvođača, poseduje neuporedivu agilnost i spretnost, prenosi Klix.ba.
 
Robota je proizvela kompanija Stardust Intelligence iz Kine, ima strukturu gornjeg dela tela nalik ljudskoj, a postavljena je na bazu s točkovima.
Tokom prve tehničke demonstracije robot je slagao odeću, sortirao predmete, okretao tiganje tokom kuvanja, usisavao, slagao čaše i slično, čime je privukao veliku pažnju u industriji.
 
U videu objavljenom na Youtube-u je predstavljen u svojoj potpunoj formi, a takođe je prikazano kako servira čaj u šoljici. Ukoliko je vlasnik robota tužan i želi da sluša neku muziku kako bi popravio raspoloženje, robot čak može svirati različite instrumente. Takođe, može igrati košarku i precizno šutira.
 
Pri svojoj normalnoj brzini, S1 je inteligentan i svestran robot, koji pokazuje inteligentno planiranje i superioran rad u zadacima dugog niza poput pripremanja hrane, kuvanja kung fu čaja i sviranja muzičkih instrumenata. Robot je prikazan kako obavlja više zadataka u kontrolisanom okruženju, a iz kompanije kažu da performanse i prilagodljivost u stvarnom svetu tek treba da se testiraju.
Robot poseduje AI sistem koji je integrisan s naprednim hardverom i pomaže mu da uči i komunicira s okolinom. Dizajniran je da oponaša ljudsko odlučivanje i fizičku interakciju, a može da se nosi sa zadacima koji bi inače zahtevali ljudsku spretnost i prosuđivanje.
 
Sposoban je za izvođenje dinamičnih i agilnih fizičkih zadataka poput praktikovanja borilačke veštine Wing Chun i izvođenja preciznih košarkaških šuteva.
 
Kompanija "cilja" istraživačke, komercijalne i kućne primene, a komercijalizacija robota će početi nešto kasnije ove godine.
 

Teme

robot
  • Небитно

    23.08.2024 14:03
    Одлично, узимам да ми пече палачинке..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti