VIDEO: U Grčkoj zbog suše iz veštačkog jezera izronilo selo potopljeno pre više od pola veka

Napuštene zgrade sela Kalio u središnjoj Grčkoj, doskora potopljene u veštačkom jezeru, ponovo su izronile tokom veliuke suše zbog pada nivoa jezera, glavnog rezervoara vode za Atinu.
VIDEO: U Grčkoj zbog suše iz veštačkog jezera izronilo selo potopljeno pre više od pola veka
Foto: Screenshot (Youtube/Global News)
U veštačkom jezeru Mornos, 200 kilometara zapadno od glavnog grada, poslednjih meseci vode je 30 odsto manje u odnosu na prošlu godinu, prema podacima kompanije za vodovod EYDAP.
 
Oni koji žive uz jezero mogu samo da gledaju šta se dešava. Tako je Jorgos Josifidis, penzioner koji živi iznad nekadašnjeg sela Kalija, rekao da je nivo jezera Mornos opao za 40 metara.
Kao većina meštana taj šezdesetogodišnjak morao je da napusti svoju kuću krajem 1970-ih kada je građena brana kojom je nastalo jezero Mornos. Gotovo 80 kuća sela Kalio, crkva, osnovna škola su potopljeni da bi se osiguralo snabdevanje vode za Atinu.
 
 
Sada zbog pada nivoa jezera koje se puni obližnjim rekama Mornos i Evinos, ponovo su se pojavile ruševine kuća.
 
"Vidi se i prizemlje koje je ostalo od dvospratne zgrade mog tasta, a pored je kuća mojih rođaka", rekao je Josifidis.
Ove godine suša se pogoršala u Grčkoj naviknutoj na letnje talase vrućine, ali ne ovolike: posle najblaže zime ikad do sada registrovane u Grčkoj, padali su toplotni rekordi u junu i julu.
 
Ovo je drugi put da selo Kalio izranja, a prvi put tokom suše početkom 1990-ih, seća se Josifidis.
 
"Ako uskoro na padne kiša, nivo vode će se spustiti još više i problem će biti ozbiljniji nego tada", dodao je on.
 
Anastsis Papageorgiu, dvadesetšestogodišnji lekar koji živi u Amigdaliji, selu pored Mornosa, podseća da je poslednje dve godine bilo malo i kiše i snega na obližnjim planinama koje napajaju reke.
 
"Situacija je teška, treba obazrivo koristiti vodu", rekao je on.
 
Zbog rizika od nestašice vode grčke vlasti pozvale su 3,7 miliona stanovnika Atike, regiona koji okružuje Atinu i gde živi trećina grčkog stanovništva, da pažljivo nadgledaju svoju potrošnju vodom. Nisu uvedene restrikcije, ali su pozivi na umerenost svakodnevni u medijima i na društvenim mrežama. Pozivaju se ljudi da ne pune kade za kupanje i da zatvaraju česmu dok peru zube.
 
Da bi pojačala mrežu snabdevanja, kompanija EYDAP je odlučila da aktivira dodatne izvore blizu glavnog grada.
Grčki premijer Kirijakos Micotakis savetovao je bolje upravljanje vodom: "Ne možemo sebi dozvoliti da rasipamo vodu kao do sada", rekao je on u ponedeljak u centralnoj oblasti Tesaliji koja još sanira posledice poplava 2023. godine.
 
"U vreme kada sa sigurnošću znamo da ćemo imati manje vode, treba da štitimo resurse vode metodičnije nego do sada", rekao je on.
 
Grčka koristi 85 odsto svoje vode za navodnjavanje i trebalo bi da izgradi više brana za veštačka jezera, rekao je premijer.
  • Dižem;jedem

    04.09.2024 08:48
    Jedini Kirijakos kog priznajem se preziva Kapakulak. GRRRRRRRR!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti