VIDEO: U ovaj muzej možete ići goli, ali uz jedan uslov

Aktovi su glavna karakteristika najnovije izložbe u Muzeju evropskih i mediteranskih civilizacija u Marseju - i to ne samo na zidovima.
VIDEO: U ovaj muzej možete ići goli, ali uz jedan uslov
Foto: Pixabay
Muzej u Marseju otvorio je izložbu pod nazivom "Naturistički rajevi", a posetioci će biti u prilici da jedno veče mesečno pogledaju izložbu nagi, ali moraju da ispune jedan uslov - da nose cipele.
 
Ovakve posete se organizuju u vreme kada muzej inače ne radi.
Erik Stefanut, iz francuske naturističke organizacije FFN, rekao je da nema ništa protiv bosih nogu, ali je insistiranje na cipelama bila mera predostrožnosti zbog parketa u muzeju.
 
Posete izložbi "Naturistički rajevi" održavaju se u saradnji sa Francuskom federacijom naturista.
Izložba sadrži 600 fotografija, filmova, časopisa, slika, skulptura i drugih umetničkih dela iz naturističkih zajednica i javnih i privatnih kolekcija u Francuskoj i Švajcarskoj i traje do 9. decembra.
 
"Francuska je vodeća svetska turistička destinacija za naturiste: prisutnost tri mora olakšala je osnivanje zajednica, koje, izuzev Švajcarske, imaju malo pravih ekvivalenata drugde u Evropi, gde se naturizam praktikuje slobodnije, izvan uspostavljenih zajednica", saopštio je muzej.
 
Bruno Saurez, šef naturističkog udruženja Marseja, rekao je da se pokret pojavio u Švajcarskoj i Nemačkoj u 19. veku. Prva naturistička grupa u Francuskoj osnovana je u jugoistočnom regionu Provanse 1930. pre nego što se proširila širom zemlje, piše The Guardian.
  • Umetnost

    08.09.2024 07:55
    Kultur
    Od kad su počeli da ih izbacuju iz Afrike, ne mogu više da kradu eksponate, rude došlo do toga da oni nemaju šta. Od pločica, parfema sve pruzeli Arapima, i sad zastoj u kolonijalnim silama i njihovom marketingu.
    Treba svi da ih izbace pa neka se presvlače u žene i skidaju goli u muzejima ne znam ni šta bi drugo.
  • Steva

    07.09.2024 02:40
    ovoga se trebalo setiti
    A, posle razgledanja eksponata sledi koktel piča pa žurka,razume se, i onda ko koga dohvati.
  • Milan

    05.09.2024 20:13
    Među prvim naturistima u Novom Sadu je i Mileva Marić Ajnštajn. Prvo udruženje naturista u NS zvanično je registrovano tek 1992. godine. Kada su predstavnici INF-FNI, kao i predstavnici više svetskih naturističkih saveza, pa i Francuskog, posetili naturistički klub u Novom Sadu 25. februara 2022. godine. bili su oduševljeni kako funkcioniše klub sa blizu 400 članova, potpuno samostalno. Zašto da ne bude i ovde sličan događaj koji bi privukao goste iz Mađarske,Hrvatske, i drugih zemalja, koji inače dolaze, ali bi ostali možda i duže i trošili novac u restoranima, hotelima, muzejima itd...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti