"Super donor" sperme tuži Netfliks zbog serije o njemu: "Nije rođeno 1.000 dece, već oko 550"

Holandski "super donor" Džonatan M, koji je donirao spermu i pomogao u začeću najmanje 550 dece u više država, podnosi tužbu protiv striming servisa Netfliks, koji je napravio seriju o njemu.
"Super donor" sperme tuži Netfliks zbog serije o njemu: "Nije rođeno 1.000 dece, već oko 550"
Foto: Screenshot
Džonatan M. odbio je saradnju u okviru dokumentarca "Čovek sa 1.000 dece". Kako je rekao za holandsku televiziju "serija nije zasnovana na tačnim brojkama", jer se u njoj tvrdi da je uz njegovu pomoć rođeno više od 3.000 dece.
 
"550 je cifra koju mogu sa sigurnošću da potvrdim", rekao je on i dodao da su sve ostalo "čista nagađanja".
"Podneo sam žalbu da se odbranim od laži. Nadam se da će i serija biti skinuta sa striming platforme", rekao je Džonatan M, prenosi N1 pisanje The Brussels Times.
 
Udruženje "Stichting Donorkind", koje štiti prava dece rođene preko donora sperme, tvrdi da je taj muškarac distribuirao svoju spermu u više od deset klinika u Holandiji, Belgiji i drugim državama.
U Holandiji mu je prošle godine sud zabranio da nastavi da donira spermu za nove oplodnje, jer po zakonu jedan davalac sperme može da ima najviše 25 dece u najviše 12 porodica.
 
Ova ograničenja uvedena su kako bi se izbeglo rađanje potomaka srodnika ("inbreeding"), incest i psihološki problemi kod dece donatora, a taj prag se razlikuje od države do države, pa u Belgiji donator može začeti decu u najviše šest porodica.
 
Prema holandskom sudu, "super donor" Džonatan M. je u prošlosti namerno skrivao informacije od budućih roditelja o broju dece koja su delom začeta zahvaljujući njemu, što bi moglo da ugrozi tu decu.
 
On, međutim, tvrdi da je 2019. prestao da donira spermu, osim porodicama koje su od njega želele drugo ili treće dete.
 
Smatra da ga je dokumentarac prikazao u lošem svetlu, kao osobu koja nanosi štetu deci kojoj je bio otac i njihovim roditeljima.
 
Podnošenjem tužbe protiv Netfliksa, on želi da, kako je rekao "zaštiti decu od želje medija da ovo pretvore u neku vrstu spektakla".
 
  • Uzas

    05.09.2024 20:27
    Pa ti začni preko donora... Uzas.
  • Nervozni glasač

    05.09.2024 17:52
    У реду ми овде смо дивљи, непрскани али Холанђани су луди за све грање. А и ови око њих нису много бољи.
  • gradjaninX

    05.09.2024 17:46
    Da placa alimentaciju za svu tu decu, pod hitno, kad je tako pametan i ponosan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti