VIDEO: U Šangaju otvoreno najveće skijalište u zatvorenom prostoru

Najveće veštačko skijalište u zatvorenom prostoru u Šangaju počelo je da prima skijaše i snoubordere.
VIDEO: U Šangaju otvoreno najveće skijalište u zatvorenom prostoru
Foto: Screenshot (Sharjah24 News/Jutjub)
Dok je u 9 sati temperatura napolju već bila 30 stepeni Celzijusa, na trgu gde su ski staze, a izgleda kao da je na Alpima, temperatuira je bila ispod nula stepeni.
 
Ski centar (Snow Indoor Skiing Theme Resort) u obliku glečera je na 90.000 kvadratnih metara, sat i po vožnje od centra Šangaja. Ima žičaru, ski-liftove i "parni voz" koji posetioce prevoze na četiri ski staze kompleksa i druge vožnje.
To skijalište je u petak dobilo potvrdu Ginisove knjige rekorda da je najveće na svetu, ispred staze u Harbinu, takođe u Kini.
 
Otvaranje je prvobitno bilo planirano za 2019. godinu, ali je nekoliko puta odlagano.
 
Ljubav Kineza prema zimskim sportovima raste otkako je Peking bio domaćin Zimskih olimpijskih igara 2022. godine. Tome doprinose ogromna pomoć države i sve veće interesovanje rastuće srednje klase.
Kina je lider po ski stazama u salama zauzimajući prvi pet mesta u svetu, kaže kompanija "Dasue Consulting" sa sedištem u Šangaju.
 
 
U izveštaju je Vlada Šangaja u avgustu priznala da takvi projekti "neizbežno troše mnogo struje".
 
Izvršni direktor skijališta Đin Kang je rekao za AFP da 72 mašine za hlađenje i 33 mašine za pravljenje snega neprekidno rade da bi se temperatura održala ispod nule.
 
U izveštaju Vlade Šangaja navodi se da je odmaralište izgrađeno da maksimizira recikliranje energije skladištenjem leda i sistema za povrat otpadne toplote.
 
Više od tri četvrtine krova skijališta je prekriveno fotonaponskim elementima ili solarnim panelima, što pomaže smanjenje "ugljeničnog otiska".
 
"Preduzeli smo mnogo mera za uštedu energije", rekao je Đin za AFP.
  • Mile rent-a mozak

    08.09.2024 09:26
    Sve je to samo biznis. Kinezi su poznati kao najpoznatija skijaška nacija. Čekaju u redu da u gaćama i gojzericama da se popnu na gondolu, uspinjaču i brdsku železnicu.
    Zato predsedniče napravi ti nama, pored puteva, železnica, dece i ono što nam najviše treba - More.
    Da stranci dolaze na naše more i plaže, koje će biti najlepše na svetu. Povećanje BDP je sigurno. Zaposliće se milion novih konobara, prodavaca lokomades, recepcionera, plate će skočiti na 5000 evra, osim onom jadniku što će biti čuvar plaže u zimskom periodu.
    Znaćeš ti gde more može biti. Potopio si tolike delove srbije, pa ćeš naći mesta i za more. Ne zaboravi makar jedno ostrvo za tvoje zebre, hijene....
    Još samo nisi napravio more ( i Skadar na Bojani).
    Da i mi jednom idemo 20 dana bez para, na vaučere za pun pansion i van pansionsku potrošnju.
    Hvala ti unapred.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti