Jedna evropska zemlja uopšte nema komarce: Više je razloga za to

Island ima hladnu i okeansku klimu, a to, kao i nedostatak stajaće vode u ovoj ostrvskoj zemlji uticali su na to da Island bude jedno od retkih mesta na svetu bez komaraca.
Jedna evropska zemlja uopšte nema komarce: Više je razloga za to
Foto: Pixabay
Uticaj klime na to kakav će biti biljni i životinjski svet je ogroman, a na Islandu komaraca nema, između ostalog i zato što temperatura retko raste dovoljno visoko da podrži ceo životni ciklus ovog insekta, prenosi Nova ekonomija.
 
Komarci zahtevaju tople uslove da bi napredovali, a kako piše portal Science and fun, temperature na Islandu, čak i leti, uglavnom su preniske tokom dovoljno dugih perioda da bi larve komaraca mogle da se razviju i sazru.
Komarci obično polažu jaja u stajaću vodu, gde se larve izležu i rastu. Island ima mnogo vodenih tokova, reka, jezera, ali hladne temperature znače da ni oni nisu pogodni za razmnožavanje komaraca.
 
Osim toga, zbog vulkanskog terena zemlje, veći deo vode je u pokretu, a ne stajaći, što dodatno ograničava pogodna staništa za razmnožavanje.
Značajne varijacije u temperaturi i dnevnom svetlu na Islandu ne pogoduju populacijama komaraca. Kratka, hladna leta ne pružaju dovoljno dug topli period da bi komarci završili svoj životni ciklus.
 
Osim toga, duge, hladne zime bile bi surove za komarce koji bi pokušali da prezime, čak i ako bi uspeli da uspostave populaciju tokom leta. Ovi faktori zajedno stvaraju okruženje koje je nepogodno za komarce, što objašnjava zašto ih nema na ovom ostrvu na severu Evrope.
 
I kada nekoliko dana blagog vremena tokom kasne zime ili ranog proleća podstakne komarce da izađu, obično ih ubija sledeći period mraza.
 
"Čak i ako komarci povremeno stignu na Island, što se dešava, nikada ne žive dovoljno dugo da stvore čitave populacije. Ovakvo okruženje koje imamo na Islandu se čini idealnim kako bi se komarci trajno držali podalje", kaže Islanđanin Sigurjon Halderson.
  • Petar

    09.09.2024 22:54
    Bilo nekada....
    Hvar i Donji MIlanovac nisu imali komarce.Na Hvaru su gostima davali besplatno dan odmora ako nadju komarca. Takodje su molili turiste iz Srbije da ih ne donose u teglama...


  • Deks

    09.09.2024 13:40
    Veoma je lako objašnjenje zašto na Islandu ne žive komarci. Da bi bili aktivni oni zahtevaju temperaturu višu od 16 stepeni celzijusa a tokom leta temperatura na Islandu ne prelazi 14 stepeni. To znači da je jednostavno nemoguće za komarce da žive na Islandu ali i na mnogim drugim područjima severozapadne Evrope. Siguran sam i da je na našim planinama na visokim nadmorskim visinama slično.
  • need for speed

    09.09.2024 12:28
    O`ma
    Odmah se selim tamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti