Biciklom obišla svet i postavila novi rekord: Za 109 dana prešla oko 30.000 kilometara

Američka "ultra-izdržljiva" biciklistkinja Lael Vilkoks postavila je novi svetski rekord za najbržu ženu koja je biciklom obišla svet.
Biciklom obišla svet i postavila novi rekord: Za 109 dana prešla oko 30.000 kilometara
Foto: Pixabay
Ona je za 108 dana, 12 sati i 12 minuta uspela da pređe 29,169 kilometara.
 
Ona je putovanje otpočela i završila u Čikagu, a vozila je bicikl do 14 sati dnevno, što će, nakon provere, biti upisano u Ginisovu knjigu rekorda, prenosi BBC. Vilkoks je nadmašila rekord koji je 2018. postavila Dženi Grem iz Škotske, čije je putovanje trajalo 124 dana i 11 sati.
Celokupno putovanje bicikliste, uključujući letove, trajekte i javni prevoz, mora da iznosi 40.000 kilometara, što je jednako obimu Zemljinog ekvatora, a minimalna razdaljina pređena na biciklu mora da premaši 28.970 kilometara.
 
Stručnjaci procenjuju da "ultra-izdržljivi" biciklisti mogu da sagore od 6.000 do 10.000 kalorija dnevno.
Nakon što je krenula iz Čikaga, Vilkoks je nastavila ka Njujorku, gde se ukrcala na let za Portugal.
 
Zatim je provela nekoliko nedelja putujući na sever do Amsterdama, niz Nemačku, preko Alpa, na Balkan i na kraju preko Turske do Gruzije.
 
Iz Gruzije je avionom otputovala u Australiju, vozeći bicikl od Perta duž južne obale do Brizbejna gde se ukrcala na let za Novi Zeland. Kada je prešla oba ostrva, Vilkoks je odletela do svog rodnog grada Enkoridž, vozila bicikl duž pacifičke obale do Los Anđelesa, a zatim se uputila do Čikaga i time napravila neophodan krug.
 
"Najneverovatnija je stvar videti žene koje se bave svojim sportom na način na koji žele. Ja sam velika obožavateljka", rekla je prethodna rekorderka Dženi Grejem.
  • MTB Rider

    13.09.2024 14:17
    @Zemlja čudesa
    Ja sam dva puta bio ucesnik trke London to Brighton Off Road od 62ml (100km) mix teren (25% asvalt 75% poljski putevi i sume) i trebalo mi je skoro nepunih 7 sati i tri krace pauze da stignem do cilja. Moje biciklo je (Marin Alpine Trial XR Aluminium) 15kg tezine sa vodom i alatom. Sebe smatram u dobroj kondiciji sa nepunih 45 godina i nekih 15 godina MTB biciklizma ali nisam ni blizu doticne Lael Wilcox.
    Kao prvo ona je endurance bike racer sto znaci da ima izuzetno razvijenu psiho-fizicku kondiciju. Time se bavi duzi niz godina tako da je za nju 250km dnevni prosek nesto sto ona radi skoro svakodnevno. Treba potrositi od 6000-10000 kalorija za 10-12 sati voznje.
    Drugo, njen bicikl je nesto sto se u biciklizmu naziva "Gravel Bike" mix izmedju planinke i trkackog bicikla. Vise naginje na trkacki bicikl sa jacim tockovima, debljim gumama i prenosom na zadnjoj kaseti sa 10-50T. Specialized Diverge Carbon sa nekoliko modifikacija koji je osetno laksi od mog tako da nije nikakva prevara u pitanju.
  • @Zemlja čudesa

    13.09.2024 10:03
    Intervju sa ženom postoji dok vozi, vozila je drumski tip bicikla oko 14 sati dnevno i prelazila je preko 250 kilometara u proseku. Za većinu ljudi izgleda nemoguće ali za ljude koji su u tom svetu znaju da je to izazov nakon celog života aktivnog bavljenja sportom.
  • Nimbus

    13.09.2024 09:43
    Sta god ovi hejteri i teoreticari zavere pisali, svaka cast devojko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti