Turista ostavio kesicu čipsa u pećini u SAD-u: "Posledice su ogromne"

Obična voda jedina je stvar koju posetioci smeju da konzumiraju u ogromnoj pećini u Nacionalnom parku "Carlsbad Caverns" u saveznoj državi Novi Meksiko.
Turista ostavio kesicu čipsa u pećini u SAD-u: "Posledice su ogromne"
Foto: Pixabay
Grickalice su zabranjene, a kesica puna čipsa koja je nedavno ispala jednom posetiocu imala je veliki uticaj na ekosistem pećine, napisali su čuvari parka u objavi na Fejsbuku.
 
"Po ljudskoj perspektivi, prosuta kesica s grickalicama može se činiti trivijalnom, ali za život pećine veoma je važna", piše u objavi o smeću pronađenom van staze u Velikoj sobi.
"Prerađeni kukuruz, omekšan vlagom u pećini, stvorio je savršeno okruženje za život mikroba i gljivica. Pećinski cvrčci, grinje, pauci i muve ubrzo se organizuju u privremeni prehrambeni lanac, raspršujući hranjive materije u okolne prostore i formacije. Buđ se širi po obližnjim površinama, množi, umire i smrdi. I ciklus se nastavlja."
 
Rendžeri su proveli 20 minuta pažljivo uklanjajući buđ i otpatke s površina unutar pećine, napominjući da su delovi ekosistema koji su nastali iz čipsa uobičajeni u pećinama, ali i da mnogi mikrobi i buđi to nisu. Za ovakve posledice u objavi se kaže da ih je bilo moguće izbeći, iako postoje i fini i sitni tragovi koje svaki posetilac ostavlja i koje je teško sprečiti.
"Bili veliki ili mali, svi mi ostavljamo tragove gde god idemo. Ostavimo svet boljim mestom nego što smo ga našli", stoji u pozivu posetiocima parka.
 
Na sajtu parka stoji da konzumacija bilo čega osim obične vode privlači životinje u pećinu.
 
Velika soba u Nacionalnom parku "Carlsbad Caverns" najveća je pojedinačna pećinska komora po volumenu u Severnoj Americi. Dostupna je relativno ravnom stazom dugom dva kilometra. Pećina je nastala pre više miliona godina kada je sumporna kiselina razgradila krečnjak, stvarajući prolaze.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti