Pronađena olupina broda koji je pre 300 godina potonuo jer je pilot pomešao levu i desnu stranu

Brod "Providens" star 300 godina, koji je isplovio iz Korka u Irskoj i potopljen u blizini grada Mandala na jugu Norveške 1721. godine, pronađen je kod obala Norveške, piše Dejli mejl.
Pronađena olupina broda koji je pre 300 godina potonuo jer je pilot pomešao levu i desnu stranu
Foto: Screenshot (Youtube/Wonder World)
Arheološkinja Sara Fosvit iz Norveškog pomorskog muzeja rekla je da je brod u trenutku nesreće bio star samo dve godine.
 
"Naš plan je bio da uzmemo neke uzorke drveta kako bismo izvršili dendrohronološku analizu. Nadali smo se da će godina posečenog drveta biti prilično blizu godini u kojoj je brod potonuo", navela je ona.
Ronioci kod Mandala prvi put su otkrili ostatke broda 2020. i pomislili su da bi olupina mogla biti "Providens".
 
"Providens" je iz Korka krenuo za Arendal u Norveškoj sa tovarom putera, kukuruza, žitarica i slada kada se zaustavio kod Mandala 16. oktobra 1721, da sačeka bolje vreme.
Na poslednju deonicu svog putovanja krenuo je 9. novembra, napuštajući Mandal pod vođstvom lokalnog pilota. Ali on je pomešao levu i desnu stranu dok je izdavao uputstva, zbog čega se brod nasukao i napravio rupu na levoj strani.
 
Niko nije poginuo, a brod je izgubljen.
 
Nakon toga, posada je okrivila pilota, a pilot je okrivio posadu, rekavši da su padali pijani i nesposobni da upravljaju.
Fosvit je rekla da je posada možda bila pijana, ali je za nesreću okrivila pilota.
 
"Posada je čekala povoljnije vreme 13 dana, nije nerazumno očekivati da su za to vreme pili. Ali najverovatniji uzrok potonuća bila je zabuna između norveškog pilota i posade. Pilot je rekao posadi da se usmerava udesno kada je trebalo da se usmeri ka levoj strani. Posada je sledila njegova uputstva i brod se nasukao", navela je ona.
  • Petar PP

    18.09.2024 13:14
    @Zrndać
    Taj brod je odavno nasukan, uskoro voda do guše.
  • Suština

    18.09.2024 09:58
    @Zrndać
    Svi ga znamo....
  • Zrndać

    17.09.2024 22:13
    "Nakon toga, posada je okrivila pilota, a pilot je okrivio posadu, rekavši da su padali pijani i nesposobni da upravljaju."

    Znam za još jedan brod gde je ovakva dinamika odnosa. Ima na njemu od 5.5 do 8 miliona duša (zavisi ko pita tj. da li je popis, porez, vojska, ili se pak nešto džaba deli). Nije se još nasukao ali mu se ne piše dobro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti