VIDEO Naučnici sačuvali ljudski genom na kristalu: Može trajati milijardama godinama

Britanski naučnici uskladištili su čitav ljudski genom na 5D memorijski kristal koji bi trebalo da traje milijardama godina.
VIDEO Naučnici sačuvali ljudski genom na kristalu: Može trajati milijardama godinama
Foto: Pixabay
Tim iz Istraživačkog centra za optoelektroniku (ORC) Univerziteta u Sauthemptonu objavio je da se revolucionarni format skladištenja podataka može koristiti za čuvanje genoma ugroženih biljnih i životinjskih vrsta koje su suočene s izumiranjem.
 
Portparol univerziteta objasnio je da, za razliku od drugih formata za skladištenje podataka koji vremenom degradiraju, 5D memorijski kristali mogu uskladištiti do 360 terabajta informacija bez gubitka milijardama godina, čak i na visokim temperaturama.
Ti kristali su 2014. godine ušli u Ginisovu knjigu rekorda kao najtrajniji materijal za skladištenje podataka.
 
Portparol je rekao: "Kristal je sličan topljenom kvarcu, jednom od hemijski i toplotno najizdržljivijih materijala na Zemlji. Može izdržati ekstreme smrzavanja i temperature do 1.000 stepeni Celzijusa. Kristal takođe može izdržati direktnu udarnu silu do 10 tona po cm2 i nepromenjen je dugom izloženošću kosmičkom zračenju."
Tim u Sauthemptonu, predvođen profesorom Piterom Kazanskim, koristio je ultrabrze lasere za precizno upisivanje podataka u nanostrukturirane šupljine orijentisane unutar silicijuma - s veličinama od samo 20 nanometara.
 
"Za razliku od označavanja samo na površini 2D komada papira ili magnetne trake, ova metoda kodiranja koristi dve optičke dimenzije i tri prostorne koordinate za pisanje po celom materijalu - otud '5D' u nazivu", rekao je portparol.
 
Profesor Kazanski je rekao da, iako trenutno nije moguće sintetički stvoriti ljude, biljke i životinje samo koristeći genetske informacije, dugovečnost 5D kristala znači da će informacije biti dostupne ako se ikada postigne ovaj napredak.
 
 
"5D memorijski kristal otvara mogućnosti za druge naučnike da sastave večno skladište genomskih informacija iz kojih bi mogli da se obnove složeni organizmi poput biljaka i životinja ako to nauka u budućnosti omogući."
 
Kristal je u arhivu Memorije čovečanstva - posebnoj vremenskoj kapsuli unutar slane pećine u Halštatu u Austriji.

Teme

geni

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti