VIDEO: Šveđani uzgajaju voće i povrće unutar svojih prodavnica

Švedska kompanija SweGreen ima revolucionarno rešenje za uzgoj voća i povrća, koje se odvija unutar samih supermarketa.
VIDEO: Šveđani uzgajaju voće i povrće unutar svojih prodavnica
Foto: Screenshot (Youtube/euronews)
Ova inovativna metoda koristi hidroponski sistem, omogućujući biljkama da rastu u vodi uz pomoć čepova od kamene vune, umesto u zemlji, a svaka uzgojna platforma zameni do tri hektara poljoprivrednog zemljišta.
 
SweGreenov pristup nudi rešenja za mnoge izazove poput nestašice vode, ograničenog zemljišta i globalnih geopolitičkih nesigurnosti.
Kupci mogu da posmatraju proces rasta i berbe svežih proizvoda unutar supermarketa, a zatim da ih odmah uzmu s polica. 
SweGreen trenutno uzgaja do 100 vrsta useva, uključujući zelenu salatu, mirođiju, nanu i peršun. Takođe su u fazi testiranja uzgoja plodonosnih biljaka poput jagoda.
 
U nekim supermarketima u Švedskoj i Nemačkoj već su uvedene prve vertikalne farme, a ovaj način uzgoja voća i povrća donosi brojne prednosti, uključujući smanjenje emisija CO2 povezanih s transportom, produženje roka trajanja proizvoda i poboljšanje njihove svežine i ukusa. 
Da bi se nosili s izazovima poput promenjivih potrošačkih preferencija, SweGreen koristi veštačku inteligenciju. Sepehr Mousavi, glavni direktor za inovacije, objašnjava: "Naš AI alat daje precizna uputstva za rast biljaka i pomaže zaposlenima u supermarketima da proizvode toačno ono što je potrebno za taj dan."
 
 
SweGreen nudi različite veličine uzgojnih platformi, koje se kreću od 12 do 45 kvadratnih metara, u zavisnosti od potreba svojih klijenata. Osim supermarketa, ovu tehnologiju usvajaju i restorani, hoteli, univerziteti i vlasnici nekretnina. 
 
Na primer, muzej Fotografiska u Stokholmu koristi ovu tehnologiju kako bi osigurao sveže sastojke za svoj restoran.
 
Kako prenosi Euronews, u 2023. godini SweGreen je osvojio nagradu IKANO Sustainability Award, a nominovan je i za FoodTech 500, globalnu listu najuticajnijih startapa u sektoru hrane i održivosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti