VIDEO: Izdata ploča sa muzikom Kornelija Kovača za ZOI 1984. u Sarajevu

Izdavačka kuća "Fox and His Friends Records" iz Hrvatske objavila je na vinilu do danas neobjavljene muzičke teme Kornelija Kovača za Zimske olimpijske igre (ZOI) u Sarajevu 1984.
VIDEO: Izdata ploča sa muzikom Kornelija Kovača za ZOI 1984. u Sarajevu
Foto: Screenshot (Olimpijski komitet Srbije)
Time se pridružila proslavi 40. godišnjice tih Igara.
 
Izvorno komponovane za dokumentarni i reklamni film "Raport iz Sarajeva" iz 1982. u režiji Miodraga Zdravkovića, to su prve studijske kompozicije koje prethode zvaničnim pesmama i "audio logotipima" koje je on komponovao za svečano otvaranje ZOI, piše agencija HINA.
Snimanje na službeni poziv Organizacionog komiteta Igara je počelo 1982. i trajalo do 1984. kada je Kornelije Kovač napisao pesme koje su najpre pratile pripreme Sarajeva za Igre, pa sve do kraja Igara.
 
U međuvremenu je nastala i pesma "Ne zaboravi Sarajevo", kao deo ukupne namenske produkcije Kornelija Kovača za ZOI.
Za izdanje "Raport iz Sarajeva (14. Zimske olimpijske igre 1984)" odabran je format analognog maksi-singla.
 
 
"Raport iz Sarajeva" nastao je s izvornih master-traka Kornelija Kovača, uključuje omot i ilustracije američkog dizajnera Erika Adriana Lija, poseban dodatak s fotografijama iz privatne zbirke Kornelija Kovača i uvodne beleške Željka Luketića, muzičkog kritičara iz Zagreba.
 
"Fox and His Friends Records" je izdavačka kuća zagrebačko-riječkog dvojca Željka Luketića i Lerija Ahela. Njihovo dosad najuspešnije izdanje je "Socijalistički disco – Ples iza jugoslavenske baršunaste zavjese 1977.-1987".
  • Hogar

    28.09.2024 19:03
    Nešto lepo
    Bravo za "Fox and His Friends Records",

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti