VIDEO: Ovo je najmanja Rubikova kocka na svetu i košta poprilično

Za sve ljubitelje mozgalica i one koji vole ekskluzivne predmete japanski proizvođač igračaka MegaHouse nedavno je predstavio pravu senzaciju - najmanju Rubikovu kocku na svetu.
VIDEO: Ovo je najmanja Rubikova kocka na svetu i košta poprilično
Foto: Pixabay
Ova minijaturna verzija kultne slagalice toliko je sitna da će vam verovatno biti potrebna pinceta kako biste je rešili. Rubikova kocka, koja je izazvala ogromnu pažnju, dostupna je u predprodaji na sajtu proizvođača, a prve isporuke očekuju se u aprilu sledeće godine.
 
"Rubikova kocka od pet milimetara rezultat je spoja preciznih mašina, alata za sečenje i strasti igrača", izjavio je Kijokazu Saito, predsednik kompanije "Iriso Precision", koja je bila zadužena za precizno sečenje.
S težinom od samo 0,3 grama, ova slagalica je otprilike hiljadu puta manja od originalne Rubikove kocke. Svaka od šest strana kocke sastoji se od devet kvadrata, a svaki od njih ima samo 1,6 milimetara.
 
MegaHouse je za CNN otkrio da su ideju za ovu minijaturnu kocku počeli da razvijaju pre četiri godine, a izrada je počela 2022. godine.
Ginisova knjiga rekorda potvrdila je u avgustu da je ova mikrokocka najmanja rotirajuća slagalica na svetu. Ovaj minijaturni model srušio je rekord britanskog dizajnera Tonija Fišera iz 2016. godine, kada je predstavio verziju kocke veličine 5,6 milimetara.
 
Sudeći prema ceni, ova kocka verovatno će biti kolekcionarski predmet, a ne igračka. Kocke se prodaju po ceni od 777.777 jena (oko 4.950 evra), a svaka dolazi s postoljem na kom piše: "Najmanja Rubikova kocka na svetu - svetski rekord."
 
Ovo izdanje poklapa se s 50. godišnjicom popularne rotirajuće slagalice, koja ima brojne obožavaoce širom sveta, od amaterskih hobista do profesionalnih matematičara.
 
Od njenog nastanka 1974. godine, kada ju je osmislio mađarski pronalazač Erne Rubik, prodato je preko 500 miliona Rubikovih kocki. Takmičenja u brzom rešavanju kocke održavaju se širom sveta, a aktuelni svetski rekorder je Maks Park, koji je standardnu 3x3x3 kocku rešio za neverovatnih 3,13 sekundi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti