Bosanski dronovi "made in China": Nabavljeni u Kini, a predstavljeni kao da su napravljeni u BiH

Nedavno predstavljeni dronovi na Zeničkom privrednom sajmu koje su prikazani kao proizvod Centra za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo su zapravo uvezeni iz Kine i nemaju nikakve veze sa BiH.
Bosanski dronovi "made in China": Nabavljeni u Kini, a predstavljeni kao da su napravljeni u BiH
Foto: Pixabay (ilustracija)
Javnost u Bosni i Hercegovini je dočekala vest o serijskoj domaćoj proizvodnji dronova sa opštim odobravanjem i oduševljenjem. S druge strane stručna javnost je od početaka bila skeptična prema ovom programu razvoja.
 
Međutim, dron sa fiksnim krilima, kojeg je Centar za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo predstavio kao "Tayan-1" je zapravo kineski dron kupljen od kompanije Hong Kong Jinzhuo Industry Limited.
Nakon što je Klix.ba kontaktirao kompaniju, dobio je potvrdu da se radi o tom tipu drona. Pored toga, kompanija je novinarima ponudila da kupe isti, što ukazuje na jednostavnost nabavke ovog drona.
 
Kineska kompanija proizvodi i prodaje ove dronove u različitim izvedbama, od izviđačkih do borbenih. Pored dronova s fiksnim krilima kompanija nudi i multikoptere.
Novinari su kontaktirali i Asima Hadžića, direktora Centar za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo, koji je objasnio kako je došlo do "greške u predstavljanju drona".
 
"Dronovi (dva) su kupljeni u Turskoj i u BiH su dovezeni i sklopljeni. Trebali su poslužiti kao prikaz da ćemo i mi uskoro ući u proizvodnju dronova“, pojasnio je Hadžić.
 
Ministar odbrane Zukan Helez nije odgovarao na poruke i pozive. 
 
Helez nikada nije prezentovao javnosti gde su dronovi koje je davno najavio, gde se proizvode u BiH, s kojim firmama i državama su potpisani ugovori o izvozu.
  • Po iskustvu

    10.10.2024 20:29
    Heh, sada su poceli i kod sebe da se bave istim prevarama kao kod nas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti