VIDEO: Robot dirigovao Drezdenskim simfonijskim orkestrom

Robot s tri ruke ušao je u muzičku istoriju jer je prvi dirigovao ansamblom na koncertu kojim je u nedelju proslavljena 25. godišnjica Drezdenskog simfonijskog orkestra.
VIDEO: Robot dirigovao Drezdenskim simfonijskim orkestrom
Foto: Screenshot (Youtube/AzPost)
Korišćenjem tri ruke sa svetlećim palicama za dirigovanje i povremenim održavanjem različitog tempa za pojedine grupe u orkestru, mehanički maestro zaradio je gromoglasni aplauz nakon premijere "Robotersinfonie" (Simfonija robota) u koncertnoj dvorani Helerau u Drezdenu.
 
Markus Rindt, direktor Drezdenskog simfonijskog orkestra, rekao je da je za projekat uspeo da dobije pomoć stručnjaka s Tehničkog univerziteta u Drezdenu.
Dirigujuća mašina, opremljena sa sedam zglobova, "naučila" je kako da održava ritam i prenese dinamiku, rekao je Rindt.
 
 
U sličnom poduhvatu, robot dirigent vođen veštačkom inteligencijom prošle godine dirigovao je orkestrom u Južnoj Koreji. 
Organizatori projekta u Drezdenu kažu da muzičari ne treba da strahuju da će ih neko zameniti.
 
"Nije nam cilj da zamenimo dirigente u budućnosti. Cilj je da se otvori novi teren i istraže muzičke mogućnosti uz pomoć robota", rekao je Rindt.
 
Drezdenski simfonijski orkestar proslavio je 25 godina koncertom na kojem su učestvovali muzičari iz renomiranih nemačkih i inostranih orkestara i izvođenjem dela pravljenog za "hibridno" izvođenje s robotom dirigentom.

Teme

robot

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti