Pronađena tajna grobnica u Petri, mestu gde je Indijana Džons tražio Sveti gral

Arheolozi su ispod riznice u Jordanskoj "Petri" otkrili grobnicu sa ostacima najmanje 12 osoba i predmetima starim bar 2.000 godina.
Pronađena tajna grobnica u Petri, mestu gde je Indijana Džons tražio Sveti gral
Foto: Pixabay
U srcu drevnog grada Petre u Jordanu, isklesane u ružičaste litice peščara, nalazi se grandiozan objekat poznat kao Riznica, piše RTS.
 
Ispod samog ulaza, arheolozi predvođeni dr Pirsom Polom Krizmanom, izvršnim direktorom Američkog centra za istraživanje, nedavno su otkrili grobnicu sa ostacima najmanje 12 osoba i predmetima starim bar 2.000 godina.
Ekspedicija je proučavala Riznicu zbog dugogodišnjih spekulacija da dve grobnice pronađene sa leve strane objekta 2003. godine nisu jedine tajne podzemne prostorije. Ali ta teorija nije potvrđena - sve do sada.
 
Riznica je najpoznatija građevina Petre, a na njenu popularnost umnogome je uticao treći deo filmskog serijala Indijane Džonsa, u kom je Harison Ford sa Šonom Konerijem tražio Sveti gral.
Arheolog Krizman je sa svojim timom koristio specijalni radar čiji talasi probijaju tlo i otkrivaju podzemne objekte. 
 
Otkrivene su prostorije i sa desne strane, čije su fizičke karateristike bile veoma slične onima koje su otkopane 2003. godine.
 
Nakon dobijanja dozvola od jordanskih vlasti za iskopavanja, Krizman je kontaktirao Džoša Gejtsa, voditelja Diskaverijeve emisije Expedition Unknown.
 
Sa filmskom ekipom, tim je u avgustu počeo otkopavanje novootkrivene grobnice. Pravo iznenađenje, međutim, ležalo je unutar same grobnice.
 
Dok su mnoge grobnice otkrivene u Petri bile prazne ili već otvarane i pokradene, ova je bila netaknuta, sa posmrtnim ostacima i zagrobnim predmetima napravljenim od bronze, gvožđa i keramike.
 
Netaknuta grobnica ispod Riznice dala je fascinantan uvid u živote Nabatejaca čije je pustinjsko kraljevstvo vladalo tim prostorom od četvrtog veka pre nove ere pa sve do 106. godine kada ih je anektiralo Rimsko carstvo.
 
"Ovo je izuzetno retko otkriće. Tokom dva veka istraživanja Petre, nikada nešto slično nije otkriveno i to ispred jedne od najpoznatijih građevina na svetu", istakao je Džoš Gejts.
Petra je dvehiljaditih proglašena za jedno od Novih sedam svetskih čuda zbog svoje jedinstvene arhitekture i mnogih misterija koje još uvek okružuju grad. Dok su stručnjaci vekovima raspravljali o svrsi Riznice, najpopularnija teorija je da spomenik služio kao mauzolej, iako u samoj zgradi nisu pronađeni skeletni ostaci, napominje Gejts.
 
Riznicu godišnje poseti stotine hiljada turista, a bila je kulisa u nekoliko filmova, među kojima najistaknutije ima u filmu Indijana Džons i poslednji krstaški pohod iz 1989. godine, kao mesto gde se krije Sveti gral.
 
Među pronađenim artefaktima bilo je nekoliko posuda, od kojih keramički putir pronađen u rukama jednog skeleta, podseća na oblik Svetog grala.
 
Ceo tekst možete pročitati OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti