Ovo je najmanje naseljeno ostrvo na svetu

Just Room Enough Island je ostrvo koje ima zvaničnu titulu najmanjeg naseljenog ostrva na svetu s površinom od 310 metara kvadratnih.
Ovo je najmanje naseljeno ostrvo na svetu
Foto: Wikipedia (Omegatron)
Nalazi se na području reke Sen Loren, koja teče na granici između SAD-a i Kanade. Pripada državi Njujork i jedno je nizu od 1.800 ostrva na ovoj reci.
 
On se prvobitno zvao Hub, a onda ga je pedesetih godina prošlog veka kupila porodica Sajzlend i preimenovala u Just Room Enough Island što u prevodu znači "Ostrvo dovoljno za jednu sobu".
Vlasnici ostrva tada su posadili stablo i izgradili kućicu koja je zauzela gotovo celu površinu ostrvceta. Iako su je planirali kao vikendicu i beg od svakodnevice, to im nije uspelo. Naime, ostrvo je ubrzo postalo turistička atrakcija.
 
Nekih 150 metara dalje, na drugom ostrvu se nalazi dvorac Boldt, čuvena vila koju je miloner Džordž Boldt počeo da gradi 1900. godine.
Inače, titulu najmanjeg, a naseljenog ostrva nekad je nosio Bishop Rock, iako je Just Room Enough Island površinom znatno manji. Bishop Rock imao je samo svetionik, koji je automatizovan 1982. godine, zbog čega nije bilo potrebe da bude naseljen.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti