Ako ste se ikad posekli na papir: Naučnici utvrdili koja debljina hartije je najopasnija

Fizičari sa Tehničkog univerziteta u Danskoj utvrdili su eksperimentom da debljina papira od 65 mikrona može najgore da poseče.
Ako ste se ikad posekli na papir: Naučnici utvrdili koja debljina hartije je najopasnija
Foto: Pixabay
Papir debljine 65 mikrona koristi se za štampač, novine i na njemu se štampaju neki časopisi, piše Science Alert a prenosi N1
 
Istraživanje fizičara o debljini papira koji je potencijalno najopasniji da poseče uskoro će biti objavljeno u časopisu Physical Review E.
Opseg debljine papira koji je "najidealniji" za sečenje kreće se od 50 do 100 mikrona, a 65 mikrona je potencijalno najopasniji.
 
Navodi se da je debljina od 65 mikrona "idealna" debljina da bude dovoljno oštra i čvrsta da poseče.
 
Istraživanja su pokazala da se tanji papir savija kada se pritisne, ne ostavljajući trag na koži, dok deblji papiri ostavljaju samo udubljenje. 
 
Knjige i fotografije su uglavnom bezbedne, ali se ne mogu isključiti određeni rizici korišćenja kancelarijskog papira ili časopisa.
Možda su ove informacije korisne proizvođačima papira, štamparima ili izdavačima da uzmu ovo u obzir prilikom dizajniranja svojih proizvoda.
 
Kako ističu fizičari, istraživanje može pomoći u razvoju proizvoda od papira za koje je manje verovatno da će poseći ljude, ali bi moglo biti korisno i na druge načine.
 
Na osnovu svojih otkrića, istraživači su razvili jeftin papirni skalpel, "papermachete", koji se može koristiti za sečenje jabuke, piletine, paprike ili banane.
Još je potrebno proučiti ulogu ugla pod kojim se ljudi najčešće poseku.
 
Takođe je vredno istaći da spretnost korisnika ima važnu ulogu, navodi Science Alert.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti