VIDEO: Samo na jednom mestu na svetu logo Mekdonaldsa je plave boje

Uobičajen simbol Mekdonaldsa širom sveta je prepoznatljivi žuti luk u obliku slova "M" na crvenoj pozadini. Ipak, postoji jedan poseban Mekdonalds u Sedoni, u Arizoni, gde je ovaj znak plav.
VIDEO: Samo na jednom mestu na svetu logo Mekdonaldsa je plave boje
Foto: Screenshot (Youtube/KatieBethDeath: Travel, Crafts
Sedona je poznata po prirodnim lepotama, kojima dominiraju crvene stene. Lokalna zajednica pridaje veliku važnost očuvanju estetskog integriteta tog područja. Kada je Mekdonalds trebalo da otvori svoju franšizu u ovom slikovitom gradu, gradske vlasti su insistirale na tome da tradicionalni žuti luk neće biti prikladan jer bi "narušavao skladan izgled predela".
 
Kako bi se uskladio s prirodnim okruženjem i poštovao stroge lokalne propise o estetici, Mekdonalds se složio da promeni boju svog znaka. Plava je odabrana kao manje upečatljiva i smirujuća, što je omogućilo da se restoran stapa s okolinom.
Grad Sedona ima stroge urbanističke propise koji nalažu da svi komercijalni objekti moraju da poštuju prirodnu lepotu okruženja. Boje koje bi se smatrale previše upadljivim ili kontrastnim prirodi često su zabranjene.
 
Mekdonalds kao globalna korporacija često se sreće s lokalnim zakonima i propisima, ali retko mora da napravi toliko drastičnu promenu kao u Sedoni. Ovde su gradski zvaničnici posebno strogi kada je reč o očuvanju prirodnog pejzaža, što je rezultiralo ovom jedinstvenom izmenom.
 
  • Marta

    27.10.2024 12:40
    Ha ha ha!
    Naso bi rekli, okaci i mrtvu kravu na fasadu ako hoces, samo daj pare!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Polako se fomira šesti okean

Ako se geološki procesi kakvi se sada odvijaju nastave, moglo bi doći do pojave šestog okeana na Zemlji, čime bi afričke zemlje kao što su Zambija i Uganda imale sopstvenu obalu.