Eksperti za biranje slatkih lubenica kažu da postoje tri standardna pravila koja morate da sledite ako želite kupiti zrelu, slatku i sočnu lubenicu.
1. Prvo je, naravno, dobro pogledajte. Veće posekotine mogle bi da zakači unutrašnjost, a to nikako nije dobro, posebno tokom vrelih letnjih dana, zato ih maksimalno izbegavajte. Zrela lubenica treba da bude tamno zelene boje. Plus, kažu da je dobar znak ako se na lubenici nalazi ožiljak poput ovog na slici.
2. Zatim je podignite. Ako je zrela, trebalo bi da bude teška za svoju veličinu. Voda čini 92 odsto lubenice, tako da je nezrela lubenica lagana za svoju veličinu, jer nije pokupila dovoljno vode.
3. Razgledajte. Potražite stranu lubenice koja je ležala na zemlji. Svaka lubenica ima to mesto i trebalo bi da bude kremasto žute boje, između boje banane i boje limuna. Ako je površina bele boje ili svetlo zelene boje, to je znak da nije dovoljno zrela, da je prerano ubrana, odnosno da nije dovoljno dugo ostala na suncu.
Sada se verovatno pitate šta je sa poznatim kuckanjem lubenice, testom zvuka i tim stvarima? Neki se uzgajivači strogo drže ovog pravila, dok neki tvrde da nije toliko bitno. Neki kažu da bi zrela lubenica trebalo da proizvede dubok ton, dok oštrije, kraće zvukove proizvodi lubenica koja nije dovoljno zrela. Jedan prodavac je rekao da lubenice kucka samo zbog mušterija, odnosno da uopšte ne veruje u to pravilo.
Komentari 5
Steva-NS
aero casper
lubenicko
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar