Pribor za jelo utiče na naš doživljaj hrane

Istraživanje objavljeno u časopisu "Flejvor" proučavalo je kako boja, oblik, masa i veličina pribora za jelo utiče na doživljaj hrane koju konzumiramo.

Istraživanje objavljeno u časopisu "Flejvor" proučavalo je kako boja, oblik, masa i veličina pribora za jelo utiče na doživljaj hrane koju konzumiramo.

Autori studije otkrili su da na doživljaj hrane utiče masa pribora - ako je pribor mase koju očekujemo, na primer plastična kašičica, onda jogurt ima gušći ukus. Ako se pak klasičan jogurt, bele boje, konzumira iz bele kašičice, ispitanici su ga ocenili slađim, skupljim i boljim od jogurta roze boje. Kada je jogurt konzumiran iz kašičice crne boje tada se jogurt roze boje činio slađim, boljim i skupljim.

Portal "Vitamini" piše da, kada je sir konzumiran s čačkalice, kašičice, viljuške ili noža, ispitanici su ocenili da je sir s noža najslaniji.

Autori studije istakli su da konzumacija hrane uključuje veći broj čula, kao i da je bitna okolina uz koju nam je hrana servirana, jer se tada stvara i potpuni doživljaj namirnice koju jedemo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti