FOTO: Mala umetnička dela od sušija
Tama-čan, poznata i kao ilustratorka Takajo Čiojta, pravi suši u raznoraznim oblicima – od karikatura mačaka i cveća, pa do reprodukcija čuvenih slika poput "Devojke sa bisernom naušnicom" i "Vriska".
Tokijska kuvarica koristi boju za hranu, soja sos i zeleni vasabi u svojim kreacijama.
Suši priprema na tradicionalan način, od algi, pirinča, sirove ribe, đumbira i povrća. Od ovih namirnica, Tama-čan slaže svoja umetnička dela, u glavi zamišlja kako će ona ispasti kada se suši iseče.
"Nikada ne znam kako to sve izgleda unutra niti da li će ispasti kako sam zamislila, a ne mogu popravljati detalje kada završim. Izrazi lica su posebno teški, budući da se koriste maleni sastojci, a ukoliko previše snažno motate suši, sve se može poremetiti. Poseban je trenutak kada izrežem suši i otkrijem sliku", napisala je Tama-čan.
Na svojoj veb-stranici ona objašnjava da je njena misija da ohrabri obrazovanje i uživanje u hrani i da ljudi počnu da komuniciraju kroz njenu hranu.
Tradicionalno, japanski kuvari sušija uče i po 20 godina. Kraće obuke su uobičajene samo u manje ekskluzivnim restoranima, uglavnom izvan Japana. Potrebno je pet godina obuke da se jednom pripravniku dozvoli da pripremi pirinač za neko određeno jelo u restoranu.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar