Dani bureka otvoreni su po 12. put u Nišu, gradu koji se smatra prvim mestom gde je taj specijalitet napravljen još davne 1498. godine i u kome se čuva recept njegovog originalnog pripremanja.
Organizator buregdžijade, koja je počela sinoć i koja završava sutra je Unija pekara.
Burek će u parku praviti majstori devet pekara među kojima su i gosti iz Makedonije i Grčke. U Nišu je 2007. godine napravljen burek težak oko 100 kilograma, prečnika dva metra i smatra se najvećim, ikada, pripremljenim burekom, čime je ponovljen rekord iz 1995. godine sa niške Buregdžijade upisan u Ginisovu knjigu rekorda.
Organizatori kažu da burek zaslužuje da postane i zvanično brend grada, a u prvom zapisu o bureku napravljenom u Nišu pominje se Mehmet Oglu, majstor koji je burek doneo u grad.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 10
Мирко
Burekdžija
-ali kad u Srbiji kažeš burek- misli se naravno na onaj s sirom, a sve ostalo su varijacije i moraš da naglasiš u pekari šta naručuješ...
A nemojmo brkati burek sa pitom tj. gibanicom (sirnica, krompiruša, zeljanica, s mesom itd). Drugačiji je način izrade testa, pitu može da pravi ko hoće a burek samo pravi majstori - burekdžije! :)
Тако можете да се расправљате
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar