Ponovo odloženo suđenje Egiću: U decembru se odlučuje da li će doći do sučeljavanja sa žrtvom

Glavni pretres u postupku protiv Srđana Egića, okrivljenog za silovanje koje on negira, trebalo je da se održi sledeće nedelje, ali je odložen zbog odsustva sudije.
Ponovo odloženo suđenje Egiću: U decembru se odlučuje da li će doći do sučeljavanja sa žrtvom
Foto: 021.rs
Kako za 021.rs kažu u Višem sudu u Novom Sadu, u ovom postupku do sad je održano pripremno ročište.
 
Na glavnom pretresu, koji će se održati 10. decembra, sud će odlučiti da li će suđenje biti otvoreno za javnost.
 
Tada će biti doneta i odluka o predlogu Egićevih branilaca koji su tražili da sud oštećenoj ukine status posebno osetljivog svedoka. 
Glavni pretres u ovom postupku je već prethodno odlagan zbog nedolaska oštećene, u aprilu ove godine.
 
Ona je tada preko punomoćnika dostavila medicinsku dokumentaciju.
 
Inače, branioci žele da joj se ukine status posebnog svedoka kako bi moglo da dođe do sučeljavanja okrivljenog i žrtve.
Status posebno osetljivog svedoka najčešće se dodeljuje žrtvama silovanja, kako ne bi morale da daju iskaz pred okrivljenim za krivično delo i njegovim braniocem, kako ne bi ponovo prolazile kroz traumu. Oštećene mogu da daju izjavu iz svoje kuće, sa nekog drugog mesta ili u posebnim prostorijama tužilaštva ili suda, pa i putem video-linka. 
 
Pitanja se posebno osetljivom svedoku postavljaju samo preko organa postupka, a ne direktno. Sudija ili tužilac u ovakvim slučajevima moraju da se  prema svedoku odnose sa posebnom pažnjom, tako što će izborom pitanja i načinom ispitivanja nastojati da se izbegnu moguće štetne posledice krivičnog postupka po ličnost, telesno i duševno stanje svedoka.
 
Mogućnost sučeljavanja posebno osetljivog svedoka i okrivljenog gotovo je isključena, ali sud to može, u izuzetnim situacijama odobriti.
 
Podsetimo, Srđan Egić je bio u pritvoru od 9. marta prošle godine, pa do početka marta ove godine, kada je dao jemstvo od više od 400.000 evra u dinarskoj protivvrednosti kako bi se branio sa slobode.
 
"On je upozoren da će, ukoliko prekrši dato obećanje, hipoteke na nepokretnostima biti realizovane u korist budžeta Republike Srbije i da će mu se ponovo odrediti pritvor", navodi se u odgovoru suda.
 
Egiću je izrečena i mera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu da se javlja svakog meseca predsedniku sudskog veća. Istovremeno, njemu su oduzete putne isprave i zabranjeno je izdavanje novih do okončanja krivičnog postupka.
Kontakti za žrtve seksualnog nasilja
 
Seksualno i svako drugo nasilje može se prijaviti bilo kojoj policijskoj stanici na broj 192.
 
Psihičku, pravnu i lekarsku pomoć žrtve mogu zatražiti i pozivima na:
 
- SOS linija za žrtve nasilja - 0800 222 003
 
- SOS telefona Autonomnog ženskog centra - 0800 100 007
 
- SOS telefon Centra za podršku ženama - Jedinstveni SOS telefon za Vojvodinu - 0800 101010
  • Mile Sauer

    10.10.2024 11:08
    Suocavanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika

Nastradala ćerka Čonte iz Pekinške patke

Ćerka Nebojše Čonkića Čonte, nekadašnjeg frontmena poznatog novosadskog pank benda "Pekinška patka" Angelina Čonkić (25) stradala je u saobraćajnoj nesreći u Torontu.