Besplatni pregledi za građane danas u Domu zdravlja

Svi radno sposobni Novosađani imaju priliku da danas, 8. oktobra besplatno provere zdravlje u Domu zdravlja "Novi Sad", bez uputa ili zdravstvene knjižice.
Svi radno sposobni Novosađani imaju priliku da danas, 8. oktobra besplatno provere zdravlje u Domu zdravlja "Novi Sad", bez uputa ili zdravstvene knjižice.

Ovo je nastavak akcije Doma zdravlja pod nazivom "Svi za zdravo novosadsko srce", u kojoj svakog četvrtka, u narednih pet nedelja, svi građani starosti 25-65 godina mogu da provere nivo šećera u krvi, holesterola, triglicerida, da izmere krvni pritisak, urade EKG monitoring, provere indeks telesne mase (BMI) i konsultuju se sa timovima lekara i sestara.

Zainteresovani građani se mole da ne doručkuju zbog merodavnijih laboratorijskih nalaza.

Kako navode u Domu zdravlja "Novi Sad", kardiovaskularne bolesti su danas vodeći uzrok smrtnosti u svetu. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine iz 2011. godine kod stanovništva Novog Sada vodeći uzrok smrti na prvom mestu su KVB (49,1 odsto) i one su bile uzrok smrti svake druge umrle osobe u Novom Sadu. U Novom Sadu je 32 odsto, što znači da oko 65.000 Novosađana u grupi veoma ugroženih od akutnog infarkta i šloga.

Glavni cilj projekta je da se u narednom periodu, od 2014-2019. godine, smanji učestalost faktora rizika, a samim tim i učestalost oboljevanja od infarkta miokarda i moždanog udara i smrtnost od tih bolesti.

Akcija traje od sedam do 10 časova u svečanoj sali Upravne zgrade Doma zdravlja, Bulevar cara Lazara 77.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Servisne informacije