Preventivni pregledi za prevenciju raka grlića materice u Domu zdravlja

Zbog velikog procenta oboljevanja o premalignih i malignih bolesti grlića materice, Dom zdravlja počinje skrining program za prevenciju ove bolesti.
Zbog velikog procenta oboljevanja o premalignih i malignih bolesti grlića materice, Dom zdravlja počinje skrining program za prevenciju ove bolesti.

Žene će na pregled biti pozvane na osnovu baze osiguranika Južnobačkog okruga, a iz Novog Sada i prigradskih naselja. Međutim, akcenat će biti na pozivanju žena koje nisu u bazi osiguranika i/ili nisu bile kod ginekologa najmanje tri godine. Dnevno će biti pregledano 25-30 žena, što znači da će nedeljni obuhvat biti između 100 i 150 žena.

Organizovani skrining se radi svakodnevno u svim ginekološkim ambulantama, a sada će se skrining raditi i u jednoj izdvojenoj ordinaciji svakodnevno, u redovno radno vreme u jednoj smeni, pa će svaki lekar i njegova timska sestra, a po rasporedu, jednu nedelju raditi samo posao skrininga na istoj lokaciji gde se nalazi citološka laboratorija. Pločice ići u rad istog dana, bez troškova transporta, a smanjiće se i mogućnost za tehničke probleme.

Ginekolozi će, po preporukama Kancelarije za skrining Instituta "Milan Jovanović-Batut", svakoj ženi načiniti pregled pod spekulima i uzeti PA bris, poručuju u Domu zdravlja "Novi Sad".

Žene sa sumnjivim i patološkim nalazima će se upućivati kod svog izabranog ginekologa, a ako ga nemaju do sada, odlaze kod lekara koji im je uzeo PA bris, a koji će izvršiti dalju dijagnostiku i po potrebi uputiti na tercijerni nivo zaštite radi PH verifikacije-biopsije i ECC.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Servisne informacije