Osam decenija od rođenja Vošine legende Ivice Brzića

Na današnji dan, 28. maja 1941. godine, u Novom Sadu, rođen je Ivica Brzić.
Bio je član prve šampionske generacije Vojvodine, dok je "staru damu" sa klupe predvodio čak četiri puta. 
 
Igračku karijeru počeo je u omladinskim kategorijama Vojvodine 1954. godine, da bi četiri godine kasnije nastavio u omladincima Novog Sada, gde je od 1960. do 1964. bio igrač prvog tima, u periodu kada je Novi Sad igrao u Prvoj ligi Jugoslavije. Jesenji deo sezone 1964. godine proveo je u dresu sarajevskog Željezničara.
 
S početka 1965. vratio se Vojvodinu i u njoj proveo narednih sedam godina. Za crveno-bele odigrao je 200 zvaničnih utakmica, postigavši pet golova i smatra se jednim od najboljih igrača u istoriji kluba. Sa Vojvodinom je osvojio prvu titulu prvaka Jugoslavije 1965/66. godine i igrao u Kupu evropskih šampiona.
 
Inostranu karijeru nastavio je 1972. u Austriji, gde je igrao šest godina u Alpini i Voestu, a kao igrač Voesta iz Linca osvojio je austrijsko prvenstvo 1974. i ponovo igrao u Kupu šampiona.
 
 
Za B reprezentaciju Jugoslavije odigrao je jednu utakmicu, za A reprezentaciju takođe jednu prijateljsku utakmicu 18. septembra 1966. na stadionu JNA u Beogradu protiv reprezentacije SSSR koja je završila porazom (1:2). Sa fudbalskom reprezentacijom Jugoslavije učestvovao je na Evropskom prvenstvu 1968. u Italiji gde je reprezentacija osvojila drugo mesto, iako na tom prvenstvu nije ulazio u igru.
 
Kao trener radio je u Jugoslaviji, Španiji, Austriji i Peruu. Vojvodinu je trenirao četiri puta, a 1988. učestvovao je u stvaranju ekipe koja je godinu dana kasnije osvojila drugu titulu u istoriji kluba.
 
U Srbiji je bio i trener Rada, a u Španiji je trenirao Osasunu, Majorku, Real Ovijedo i Herkules i zabeležio više od 200 utakmica, dok je sa Osasunom 1985. godine prvi put u istoriji kluba obezbedio plasman u Kup UEFA.
 
U Austriji je trenirao oba kluba u kojima je igrao, a poseban trag ostavio je u Peruu, gde je dva puta bio prvak države sa Univerzitariom, a sa Alijanzom jednom prvak, a jednom drugi. Trenirao je i Sport bojs. U Boliviji je vodio Bluming, a trenersku karijeru završio je na klupi Vojvodine, 2008. godine.
 
Radio je kao skaut za Portsmut i Šefild vensdej za Južnu i centralnu Ameriku. Kao najveće priznanje u igračkoj karijeri, Brzić je isticao činjenicu da je u pet klubova u kojima je igrao, u četiri bio kapiten tima.
 
Preminuo je 1. juna 2014. u rodnom Novom Sadu, u 73. godini.
  • Slobodan

    30.05.2021 01:05
    Voša
    Njegov ćale mi predavao praksu 75-te u mašinsko školi. Dobra porodica. U top 5 Vošinih legendi.
  • BoraT

    28.05.2021 18:34
    Ako se gleda i igracka i trenerska karijera bio je uz Boskova, Tozu i Takaca najvece ime u FK Vojvodini...
  • Pedja

    28.05.2021 16:45
    Legenda!
    Vecna slava i hvala na svemu sto si uradio za fudbal i Vojvodinu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport