Ludnica u domaćoj košarkaškoj ligi: Može li Vojvodina u ABA 2 šampionat

Nakon pretposlednjeg kola u Košarkaškoj ligi Srbije zavladala je drama: Vojvodina je, posle velike drame u završnici, savladala OKK Beograd sa 87:84, dok su vodeći Spartak i Zlatibor izgubili.
Ludnica u domaćoj košarkaškoj ligi: Može li Vojvodina u ABA 2 šampionat
Foto: 021.rs

Subotičani su u Beogradu bili slabiji od Dinamika, dok se ekipa Zdravlja pobedom nad gostima iz Čajetine sasvim približila spasu od ispadanja. 

Tako pred poslednje kolo sledećeg vikenda na vrhu tabele tri ekipe imaju po 50 bodova, odnosno zabeležili su po 21 pobedu i osam poraza. To su Spartak, Zlatibor i Vojvodina, a bore se za prve dve pozicije koje naredne sezone obezbeđuju nadmetanje u regionalnoj ABA 2 ligi, u kojoj se nadmeće 14 timova. 

Zbog više pobeda u međusobnim susretima Subotičani i Čajetani su u prednosti, dok je narednog vikenda Novosađanima potrebna ne samo pobeda u Zemunu protiv Mladosti, već i da bar jedan od rivala kiksne na domaćem terenu, Spartak protiv valjevskog Metalca ili Zlatibor u duelu sa komšijama iz Čačka.
 
Međutim, mnogo toga može biti rešeno i ranije, u slovenačkim Domžalama na završnom turniru ovosezonske ABA 2 lige, gde se osam prvoplasiranih bore za prvo mesto, jedino koje vodi u ABA ligu. Zlatibor je lane pobedio u ovom nadmetanju, ali je zbog činjenice da u ABA ligi već igra pet ekipa iz Srbije, što je maksimalna kvota za našu zemlju, morao da igra "majstoricu" sa čačanskim Borcem, najslabije plasiranom srpskom ekipom u vodećem regionalnom takmičenju.
 
Izgubio je, pa ove sezone ponovo pokušava. Ima nešto lakši prolaz nego prošle godine. Čačani u ABA ligi ove sezone igraju slabije i lako je moguće da završe na poslednjem mestu i time automatski ispadnu u niži rang. U tom slučaju Zlatibor, pod uslovom da bude najuspešniji u Domžalama, ide u viši rang bez "majstorice". Tako naredne sezone, naravno, ne bi igrao i u ABA 2 ligi, pa bi u ovom društvu bilo mesta i za trećeplasirani tim iz KLS, što je, po dosadašnjem toku, najverovatnija pozicija KK Vojvodine.
 
Pravi hičkokovski zaplet u košarkaškim ligama. Može se reći da je pred poslednje kolo u Košarkaškoj ligi Srbije neizvesnost potpuna, a rasplet će zavisiti i od raspleta u regionalnim nadmetanjima. Prvi uslov je da tim iz Čajetine bude najraspoloženiji u Domžalama, a mnogo će zavisiti od toga ko će u ABA ligi biti poslednji.
Za sada Borac i Rabotnički imaju po šest pobeda i 19 poraza, u poslednjem kolu Skopljanci na domaćem terenu važe kao favoriti u okršaju sa zagrebačkom Cibonom, dok Čačani gostuju u Beogradu protiv FMP-a. Zanimljivo je da su do pre nekoliko dana stvari izgledale povoljno po Čačane; do prekoreta je došlo u pretposlednjem kolu ABA lige, nakon vredne pobede Rabotničkog na vrućem terenu u Splitu protiv istoimene ekipe od 77:74.
 
Očito da je finale ovogodišnjeg nadmetanja u KLS uzbudljivo i napeto kao retko kada ranije. Epilog zavisi i od ishoda u "višim" ligama. U svakom slučaju, puno je razloga da košarkaška publika ove nedelje sa puno zanimanja prati rezultate ABA 2 lige u Domžalama, potom ishod borbe za izbegavanje poslednje pozicije u ABA ligi. Naravno i završnicu u KLS. Za Vošu je najvažnije da ponovi igru iz četiri poslednja, pobednička meča i Zemuncima uzvrati za poraz u prvom delu šampionata.
  • Lacika

    10.04.2023 14:47
    Bravo
    Bravo Živane za fantastično objašnjenje imajući u vidu komplikovan sistem takmičenja u svim ligama.
    Voši svaka čast za sinoćnu utakmicu i vrhunski sportski ambijent u maloj sali Spensa.
  • Anonimus

    10.04.2023 14:37
    Više je nego neizvesno, Voša je postigla plasman iznad očekivanja. Međutim, za još bolje rezulate novosadskog tima, potrebno je malo više uložiti u klub i sistematičnije raditi na razvoju mladih igrača.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport

Vojvodina izgubila od Napretka

Fudbaleri Vojvodine izgubili su večeras na "TSC areni" od ekipe Napretka rezultatom 1:2 u šestom kolu Mocart Bet Superlige Srbije.