Pred start košarkaša Vojvodine: Novi tim za davnašnje želje

Tek desetak dana pre prve zvanične utakmice Vojvodina je javnosti predstavila tim za novu sezonu.
Pred start košarkaša Vojvodine: Novi tim za davnašnje želje
Foto: 021.rs
Do tada su samo upućeniji znali ponešto o tome kako će izgledati novi sastav crveno-belih. 
 
Razlog dugog iščekivanja je pre svega skroman budžet, sledstveno i izostanak zvučnih imena među novalijama, ali i duga neizvesnost u kojim sve nadmetanjima će ove jeseni učestvovati novosadski košarkaši.
Voša u nedoumici
 
Lane je Vojvodina u Košarkaškoj ligi Srbije osvojila treće mesto što je davalo mogućnost da nastupi i u regionalnoj ABA 2 ligi. Ranijih godina o tome se odlučivalo krajem prethodne sezone, ali se ovoga puta stvar odužila. 
 
Tek sredinom avgusta je odlučeno da četiri ekipe Ilirija (Slovenija), Bosna i Spars (BiH), te Vojvodina, igraju dvokružne kvalifikacije. Novosađani već u četvrtak, igraju u Sarajevu sa Sparsom, a revanš je četiri dana kasnije na Spensu. 
 
Potom pobednici dva polufinalna okršaja igraju međusobno za mesto koje vodi u ABA 2 društvo. Tako je ispalo da će Novosađani tek početkom oktobra znati hoće li uz KLS igrati i regionalno nadmetanje.
 
Ovakva situacija klub i dalje drži u nedoumici da li da formira tim od 12 košarkaša, što je dovoljno ako se igra samo nacinalno nadmetanje, ili da ekipa ima dva, tri igrača više, pošto nastup u ABA 2 ligi znači 19 susreta više. Logično da je potreban i veći broj košarkaša.
Reč imaju povratnici
 
Ipak, nova sezona je pred samim početkom i novi tim je predstavljen javnosti. Iz prethodne sezone ostala su samo četiri grača, bekovi Marko Ljubičić, Uroš Banjac, Luka Nedeljkov, te krilni centar Filip Stanojević.
 
Među pridošlicama okosnicu čine četvorica povratnika - Stefan Savić, Petar Rakićević, Vasa Vučetić i Tomislav Ivošev. Ovi košarkaši su ostali u lepom sećanju navijačima Voše, pa su se mnogi obradovali što će ih gledati na Spensu. 
 
Za mesto pleja u Vojvodini računaju na Boška Bumbića, pre četiri, pet godina reprezentativca Srbije u mlađim selekcijama, a lane zapaženog graditelja igre lokalnog rivala Stara. Od Amera Tajrelija Džonsona se očekuje da zameni Dušana Beslaća, u klubu računaju još i na mlađanog beka Balšu Radonjića, te doskorašnjeg juniora Bogdana Zagrađanina.
 
Na duže staze
 
Novi tim Vojvodine deluje solidno i vidi se da nije stvaran za samo jednu sezonu. Međutim, teško je oteti se utisku da su navijači očekivali i veći broj prinova i zvučnija imena. No, u upravi kluba uzvraćaju da je, mada je klub uspeo da sačini primetno veći budžet nego lane, novca itekako manjkalo. Da letos najbolji igrač Dušan Beslač nije otišao u inostrtanstvo, a Vojvodina dobila 100.000 evra kao obeštećenje, veliko je pitanje da li bi klub uopšte uspeo i da formira ekipu.
 
Od svega je, međutim, najgore što se klub još muči da vrati dug od prethodne, tačnije praprethodne uprave. U jednom trenutku je iznosio blizu 80 miliona dinara, dok je sadašnja čelna ekipa kluba nasledila 52 miliona dinara obaveza, od čega je uspela da vrati otprilike 80 odsto.
 
Imponuje da je rukovodstvo kluba učinilo sve da unapredi rad sa mlađim selekcijama. Pristiglo je petnaestak nadarenih junoša od 14 do 18 godina, svi su potpisali dugogodišnje stipendijske ugovore, pa će Voša nastupajuće sezone imati još bolji i kadetski i juniorski sastav. Trojica najdarovitijih, Marko Vučković, Luka Savanović i Rade Zečević, povremeno će nastupati i za seniore.
 
U vrhu regionalne košarke, ali kada
 
U klubu nisu opterećeni obavezom osvajanja visoke pozicije u KLS, tek je druga sezona petogodišnjeg plana na čijem koncu bi trebalo da bude davnašnja želja - plasman u regionalnu ABA ligu. Predsednik Željko Rebrača ističe da će se klub "za koju godinu" naći u vrhu i srpske i regionalne košarke. Ali, upadljivo nedostaje preciznija prognoza plasmana u sezoni koja je pred nama.
 
Još je uzdržaniji trener Miloš Isakov Kovačević. Podjednako optimističan i realan naglašava da je najvažnije da ekipa i svaki košarkaš kontinuirano napreduju, te da publika još snažnije podrži svoje ljubimce i u što većem broju puni novosadski sportski hram. 
 
Smatra korisnim što su stručni tim, potom i uprava kluba, realno ocenili prošlogodišnju sezonu. Treće mesto jeste sasvim solidan plasman, ali ne bi trebalo da zavara i prikrije činjenicu da su Novosađani igrali sporiju i pomalo staromodnu košarku. Dvostrukim pobedama Spartak i Zlatibor su i drugima pokazali kako se igra protiv ovakvih ekipa. 
 
Stoga je odluka trenera da promeni ne samo veći broj igrača, već i koncepciju igre opravdana. Tokom pripremnih utakmica Novosađani su igrali upadljivo brže, ali ostaje da se vidi kakvim će se novi stil igre pokazati u zvaničnim utakmicama.
Krajem oktobra
 
Nesporno da u klubu računaju na učešće u ABA 2 ligi i naredne takmičarske sezone. No, za pozitivnu ocenu rada kluba biće potrebno i da započne, potom se intenzivira, praksa stvaranja prvoligaških igrača u podmlatku Vojvodine. Izgleda da su Novosađani možda ponajviše uložili upravo u ovaj segment rada kluba, ali i najsporniji potez vezuje se za mlađe selekcije. 
 
Reč je o prelasku 211 centimetara visokog centra kadetske reprezentacije Marjanovića u Crvenu zvezdu. Navijači su još zatečeni neočekvanim potezom uprave kluba. Mora se, međutim, postaviti i pitanje kako to da Novosađani, uprkos višemesečnim pokušajima, nisu uspeli da pribave relativno manju svotu novca od sponzora ili donatora zarad funkcionisanja kluba, nego su morali da se odluče na potez koji utiče na samu igru i buduće rezultate.
 
Vojvodina je javnosti predstavila ekipu za novu sezonu. Po imenima i pripremnim utakmicama tim ostavlja utisak dobre ekipe. No, ove sezone Novosađane već na startu očekuju krupna iskušenja i teške provere. Prvo će nastup u kvalifikacijama za ABA 2 ligu pokazati potencijal novog izdanja Novosađana, potom slede utakmice u Košarkaškoj ligi Srbije. 
 
Start je protiv Spartaka na Spensu, potom se gostuje u Vršcu, pa u goste dolazi valjevski Metalac. Sledi gostovanje Dinamiku i Beogradu, dok u petom kolu na Spens stiže Zlatbior. Svaki od ovih susreta je ozbiljna provera kvaliteta novosadske ekipe, pa se može reći da će već u novembru ljubiteljima košarka biti mnogo jasnije kakvi su kvalitet i perspektiva nove postave Voše.
  • Lacika

    19.09.2023 10:46
    Biće dobro
    Rad, red, disciplina, moto nove uprave.
    Rezultati tek dolaze.
  • Слана Бара

    19.09.2023 10:29
    Пратим спорт у НС али све су рубрике мушки спорт ,Нови Сад има и женску кошарку ,лиге,такмичења,купове али о томе баш ништа , могли би о ЖКК Пролетер Слана Бара нешто вероватно играју на Спенсу а не на Сланој Бари а вероватно им и управа из КК Војводина
  • Doklevise

    19.09.2023 10:02
    Prosto je neverovatno da sportski klubovi igraju KLS koja je privatna liga i nema nikakvih dodira sa krovnom košarkaškom organizacijom u Srbiji tj sa KSS?? Nadjite mi neku zemlju u svetu gde je takozvano državno prvenstvo u ličnom vlasništvu a ne pod okriljem Košarkaškog Saveza...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport

Vojvodina izgubila od Napretka

Fudbaleri Vojvodine izgubili su večeras na "TSC areni" od ekipe Napretka rezultatom 1:2 u šestom kolu Mocart Bet Superlige Srbije.