Preminuo Branislav Veljković, golman iz prve šampionske generacije Vojvodine

Preminuo je Branislav Veljković, golman prve šampionske generacije Vojvodine.
Preminuo Branislav Veljković, golman iz prve šampionske generacije Vojvodine
Foto: FK Vojvodina
Veljković je preminuo u sredu, u Domu za stare u Futogu.
 
Kako je saopštila Vojvodina, Veljković je vodio velku borbu sa opakom bolešću.

Komemoracija povodom smrti Branislava Veljkovića je danas, 19. oktobra, u 12 časova na stadionu Karađorđe.

Rođeni Beograđanin, fudbalsku karijeru je započeo u OFK Beogradu iz koga dolazi u omladinski tim Vojvodine 1959. godine. Talentovan i perspektivan, selektiran je u juniorsku reprezentaciju Jugoslavije za koju je nastupao od 1960 – 1962. godine.
 
Iz Vojvodine se vratio u OFK Beograd, a potom u Bačku iz Bačke Palanke. Vratio se u Vojvodinu 1963. i u klubu proveo pet godina (1968). U šampionskoj sezoni 1966. je bio u protokolu svih utakmica, a branio je na dve. 
 
Njegov period nastupanja u Vojvodini se podudara sa periodom kada je prvi golman bio Ilija Pantelić, jedan od najboljih golmana Jugoslavije. Veljković je prihvatio ulogu drugog golmana i u toj ulozi bio izuzetno pozitivan za atmosferu u ekipi.
 
Godine 1968 prešao je u drugoligaške redove RFK Novi Sad, a već nekoliko meseci kasnije odlazi u inostranstvo. Nastupao je za prvoligaški FK "DOC" (kasnije poznat kao FK Utreht). Od 1969 – 1972. igrao je u prvoj ligi Turske (Adanasport i Mersin). 
 
Godinu dana kasnije igra za najbolji klub u Kuvajtu "Kacija" sa kojim osvaja nacionalni kup. Posle Kuvajta odlazi u Grčku u kojoj igra za Iraklis iz Soluna. 
Igračku karijeru je završio u Slaviji (Novi Sad) 1976. Obrazovao se i stekao zvanje: trener fudbala, a viši fudbalski trener je postao 1984. kada je diplomirao na Fakultetu fizičke kulture u Novom Sadu. U tom periodu je radio sa golmanima mlađih kategorija u Vojvodini, u stručnom štabu Ilije Pantelića. Inostranu karijeru kao trener je imao u Jemenu i Gabonu.
 
"Branislav Veljković je živeo u Novom Sadu. Bio je omiljen lik u fudbalskim krugovima. Duhovit, inteligentan, vedar i kada se sudbina poigravala sa njime odisao je pozitivnim vibracijama i energijom", navode u FK Vojvodina.
  • M

    20.10.2023 12:40
    Retko duhovit i vedar čovek. Laka ti crna zemlja Veljo.
  • Podbarac Original

    19.10.2023 16:53
    Lafcina i drugarcina
    Moje saucesce Joci i porodici,zaista je bio pravi covek. i sportista.
  • sale

    19.10.2023 10:08
    Pre par meseci Vlada Savić, sad Branislav Veljković... Neka mu je laka crna zemlja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport