KK Vojvodina pred novu sezonu: Šest igrača na istoj poziciji i fizički nespreman plej

Ove nedelje počinje takmičenje u ABA 2 ligi, naredne u Košarkaškoj ligi Srbije.
KK Vojvodina pred novu sezonu: Šest igrača na istoj poziciji i fizički nespreman plej
Foto: 021.rs
Vojvodina brani titulu prvaka KLS, dok je dugoročni cilj biti najbolji i u ABA 2 i tako izboriti učešće u najjačoj regionalnoj ligi. 
 
Podsetimo, u protekloj sezoni Voša je bila druga, a plasman u ABA ligu ispustila je tek u poslednjim minutima duela sa subotičkim Spartakom. 
 
Prirodno je da navijači očekuju da naredne sezone crveno-beli učine ono što su ispustili, baš kao što su ista i nadanja grada, ostalih sufinansijera i sponzora. Takve su, svakako, bile i ambicije kluba.
Provereni košarkaši
 
Odmah po okončanju prethodne sezone, u klubu su prionuli na nadoknađivanje uočenih slabosti i dodatno pojačanje ekipe. Moglo bi se reći da po prvi put u istoriji kluba nije bilo prevelikih poteškoća oko finansija. 
 
Da budemo jasni, budžet kluba jedva da doseže polovinu Spartakovog, dok je poređenje sa Zvezdom ili Partizanom besmisleno; njihovi budžeti su veći po deset, petnaest puta. Međutim, svota kojom je raspolagala Voša bila je korektna za pristojno osveženje ekipe.
 
Naravno, prethodne sezone Novosađani su oformili sasvim solidan tim koji je valjalo dopuniti dvojicom, trojicom proverenih košarkaša. Iz podmlatka pristižu daroviti momci, pa se činilo da će tokom letnjeg predaha klub bez većih poteškoća učiniti zamišljeno. Znalo se i da je najizraženija potreba za plejmejkerom i centrom, što je situacija gotovo u svim klubovima iz obe lige.
Štetan raskol
 
Međutim, tokom pauze između dve sezone u klubu je došlo do razdvajanja na dve skupine: prva je insistirala na što većem dovođenju igrača, posebno stranih, dok je druga prioritet davala igračima iz sopstvenog pogona, punog talenata. 
 
Raskol je kulminirao neočekivanom i nepotrebnom smenom direktora Miće Radanovića, posebno zaslužnog za razvoj mlađih selekcija, kako u Vojvodini, tako i širom grada. Usledio je i, umnogome revoltni, odlazak trojice ponajboljih juniora, što je, uz odlazak dvojice prethodne godine, za Vojvodinu značilo gubitak čitave petorke od koje se očekivalo da za dve, tri sezone bude oslonac ekipe.
 
U suštini, četi trenera Miloša Isakova Kovačevića bio je potreban dobar plej i dobar centar. Došla su petorica igrača, što nije mnogo u poređenju sa veoma izraženom fluktuacijom igrača u svim klubovima. Iznenađenje je struktura novodošlih košarkaša, među kojima su čak trojica krilnih centara, pa ih sada u klubu ima šest, a da nema niti jednog klasičnog centra. 
 
Nije jasno zašto je uprava dopustila odlazak 207 centimetara visokog Vučetića, odličnog u drugom delu protekle sezone. Čini se da pri donošenju ovih odluka upravni odbor kluba nije u dovoljnoj meri uvažavao mišljenje trenera, čija bi reč o ovakvim pitanjima morala imati posebnu težinu.
 
Nije prema planu
 
Posle dva i po meseca izuzetnog napora i uloženog vremena, Vojvodini je pristupio Skuči Smit, odličan plejmejker koga pamtimo po sjajnim igrama u Megi, a potom i kao vodećeg graditelja igre u ligi košarkaške velesile Litvanije. 
 
Međutim, kada je stigao u Novi Sad, videlo se da je fizički potpuno nespreman za novu sezonu! Aktiviranje odgovarajućih klauzula iz ugovora ne bi crveno-belima ništa donelo - potreban im je plejmejker i stoga je razumna odluka stručnog štaba da sa Smitom radi po posebnom programu.
 
Izvesno je da se Vojvodina nije pojačala kako je nameravala - u ekipi nema centra, dok je plejmejker, od koga se najviše očekivalo, tek u fazi fizičke pripreme. Na trening utakmicama su se jasno videle ove slabosti novosadske ekipe.
Teško na početku
 
Sa druge strane, Vojvodina na samom početku ima ozbiljne prepreke, pre svega u ABA 2 ligi. Zapala je u najjaču od četiri grupe i, ako želi nastup u drugoj fazi, mora da u društvu Bosne, Sutjeske i Rabotničkog izbori bar drugo mesto. To nije lako, pogotovo za ekipu koja se nije pojačala kako je priželjkivala.
 
No, Vojvodina je nesporno dobar tim koji u oba takmičenja može da pobedi ama baš svakog protivnika. Takođe, uprava kao da je osetila da se stvari ne odvijaju najbolje, pa je u trošenju novca bila oprezna. Otuda im je preostalo dovoljno sredstava da dovedu jednog klasičnog centra. 
 
Čini se da bi u tom pravcu klub morao da reaguje, i to što pre, to bolje. Bilo bi to veliko pojačanje, a ako bi i Smit u pravi čas dostigao punu formu, Vojvodina bi se mogla smatrati glavnim kandidatom za pobednika, kako u KLS, tako i u ABA 2 ligi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport