INTERVJU: Bata Kan Kan odgovara na nezgodna pitanja

Na svom Fejsbuk profilu, predsednik FK Vojvodina Ratko Butorović i dalje odgovora na pitanja navijača novosadskog, ali i drugih klubova u Srbiji. Pitanja je zaista mnogo, te Vam stoga prenosimo samo ona najzanimljivija.

Na svom Fejsbuk profilu, predsednik FK Vojvodina Ratko Butorović i dalje odgovora na pitanja navijača novosadskog, ali i drugih klubova u Srbiji. Pitanja je zaista mnogo, te Vam stoga prenosimo samo ona najzanimljivija.

Da li ste podneli ostavku?

- Ja jesam posle utakmice sa Borcem ušao u svlačionicu i podneo ostavku i ostao bih pri tome (jedan o razloga su i porodični problemi sa kojima sam suočen) da me naknadna nisu pogodila kao čoveka …

Zašto Vojvodina ima loše rezultate na evropskoj sceni,a ima ekipu i tim za solidan uspeh?

-  Moje mišljenje je da naša liga treba da bude mnogo jača, da imamo mnogo jačih utakmica, da dovedemo minimum dva jaka pojačanja ili da čekamo da stasaju naši klinci koji su zaista kvalitetni.

Da li mislite da ste nekim igračima iz kluba dali previše slobode pa su zato pružali slabe partije i da li mislite da u budućnosti prema igračima treba da zauzmete malo oštriji stav kako bi bili svesni težine dresa koji nose i malo više poštovali ono što Vi radite za klub i igrače?

- Moj odgovor je kratak. SVE STE U PRAVU.

Da li razmišljate o stranom ili domaćem treneru za narednu sezonu?

- Po meni isključivo domaći trener, ali …

Hoće li konačno početi izgradnja stadiona?

- Sporazum sa Gradom smo potpisali pre 20 dana po kojem i FK Vojvodina ulaže ozbiljnu svotu novca a takođe je njime predviđeno da radovi počnu 27. maja.

Da li planirate angažovanje generalnog sponzora, a samim tim i više para za dobre i proverene strance?

Za strance, verujte mi ovog momenta, da ne znam. Prvo trener pa onda stranci.

Da li je problem u igračima koji dođu u Vojvodinu i ne pružaju maksimum, ili je problem u skautingu istih?

-  I u jednom i u drugom.

Da li ste promenili stav po pitanju prodaje igrača Zvezdi i Partizanu? Ima li šanse da ovog leta neko iz Vojvodine pređe u neki od tabora “večitih“?

Nikada u životu nisam olako menjao svoje stavove pa neću ni sada.

Gde se pogrešilo ove sezone? Ako može iskreno i bez diplomatskih odgovora? Konrektno da li je FK Vojvodinaselektiran pogrešan trener ili su dovedeni pogrešni profili igrača? Kakve ste (konkretno) zaključke izvukli iz ove sezone? I konačno jedno pitanje koje mene lično zanima – zbog čega je smenjen Dragoslav Stepanović 2009/10 tj. zašto tada klub nije imao malo više strpljenja za njega?

-  I pogrešno selektiran trener kao i nekolicina igrača. Smatram sebe krivim što sam dao sve, što sam se prema svakom ophodio kao prema svom najrođenijem i što mi to nije vraćeno na pravi način. Za Stepanovića samo kratko, setite se utakmice u Austriji…

O kojim potezima u klubu, donetim u prethodnih godinu dana, biste dobro razmislili, odnosno, nikad ih ne biste odobrili, ili možda ranije počeli da utičete na njih? Ko ili šta za Vas predstavlja najveće razočarenje sezone? Šta sebi najviše zamerate?

- Čovek se uči dok je živ. Kada sam došao za predsednika tek sam onda shvatio koliko je teško voditi jedan fudbalski klub a sada Vam kažem, verujte mnogo, mnogo teže nego jednu kompaniju. Svi koji rade greše pa tako i ja. Ne bežim od svoje odgovornosti i sebe smatram najvećim krivcem. Mnoge poteze tokom protekle godine ne bih povukao kao na šahovskoj tabli od kralja, kraljice i piuna. Napadati drugog a amnestirati sebe je najlakše. Sebi zameram jako mnogo stvari. Bio sam mnogo blag, popustljiv. Verovao ljudima, zapravo, najveća zamerka je što ja nisam bio ja.

Je l’ ima šanse da se sad na leto ugovori neka prijateljska utakmica sa nekim osrednjim evropskim klubom na “Karađorđu“? Recimo Norič, Slask Vroclav ili neko sličan. Samo nemojte Rumune/Bugare/Mađare!

-  Slažem se sa Vama u potpunosti. FK Vojvodini je to potrebno ali moje mišljenje je da to treba uraditi onda kada se završe radovi na stadionu u potpunosti. Veliki klubovi neće (svlačionice i sl) da igraju u takvim uslovima. Novi stadion će biti najveća zadužbina kluba od vremena osnivanja i velikodušnosti osnivača.

Da li su neki igrači namerno bojkotovali meč protiv Borca da bi Zvezda osvojila Kup, a oni prešli u Zvezdu?

- Siguran sam da ne. Premije za pobedu protiv Borca su bile 10.000 eura ali je loš pristup igri kao i moje odsustvo u periodu pre utakmice dovelo do svima poznatog ishoda.

Da li Vam je drago što je Novi Pazar ostao superligaš, a ne Borac?

- Ne bih upoređivao Pazar i Borac. Od srca i najiskrenije jako mi je drago što je Novi Pazar ostao u ligi, ali verujte, u to sam dodatno verovao onog trenutka kada je Bekvalac došao za trenera. Borcu želim povratak u elitno društvo već naredne sezone.

Da l’ će Oumaru ostati i sledeće sezone u klubu i da l’ će konačno dobiti naš pasoš? PS. Dovesti Tiaga iz FK VojvodinaSlobode i Gogića iz Jagodine…

Klub će sve uraditi da zadrži Oumarua, srpski pasoš bojim se da nikada neće dobiti. Za Tiaga i Gogića, hvala na sugestiji.

Kakav je Vaš stav prema Moreiri, pošto čovek nije ništa pružio, nije se što je najgore ni trudio, a i svi se sećamo onog nedoličnog ponašanja protiv Borca kad je zamenjen u Kupu i zašto nije kažnjen zbog toga? Ima li šanse da se produži ugovor sa Apijom? Kakav će na leto biti status Trajkovića (nadam se da ostala trojica odlaze)?

- Moreira – u pravu ste sve što ste rekli, osim jednog. On je kažnjen sa 20.000 eura zbog nedoličnog ponašanja na utakmici polufinala Kupa sa Borcem. Apija – nisam siguran jer zbog mog prijateljstva sa njim on je u Vojvodinu došao bez obeštećenja i igra za 7.500 eura mesečno. Već sada ima ponude ozbiljnih ino klubova ali… Trajković – u vezi njega je sve moguće.

Da li razmisljaš o fuziji sa Zvezdom?

-  Nikada.

Kad ćeš da se šišaš?

- Najverovatnije kada mi otpadne kosa.

Je li meč Partizan – Vojvodina koji je Partizan dobio 4:1 bio namešten?

- Meč ne, to odgovorno tvrdim. Ali sudija jeste, što su i videli svi koji su gledali utakmicu.

Kako je mogla da se desi eliminacija od Vaduca prošle godine, to mi nije jasno?

- Verujte mi, najiskrenije, nije ni meni jasno.

Kada će gospodin Rabrenović da da ostavku? I da li je tačno da je Mereba otišao iz Vojvodine zbog Pantelića i Rabrenovića?

- Rabrenović je već bio u klubu kada sam ja došao na mesto predsednika. U klubu je već sigurno 15-ak godina, fudbalske propise izuzetno diobro poznaje i savesno obavlja svoj posao. Ostavka je lični čin i to je na njemu. Merebašvili – ne, nije tačno, osim da moja saznanja nisu potpuna.

Ko je zaslužan za Vaš stajling?

- Samo ja.

Da li ste ikada pitali Mojsova zašto je čučnuo kod drugog gola Vaduca kada je njihov igrač centrirao? Da li biste voleli da Novi Sad uđe u Superligu?

-  Nisam. Imate dobru moć zapažanja. Novi Sad je zaslužio u JSL i to mu od srca želim.

Zašto FK Vojvodina ne može da uzme prvenstvo? Je l’ ima istine da iza toga stoji država ili neki državni funkcioneri u Partizanu i Zvezdi? Partizanovac sam ali bi voleo da vidim Vojvodinu ili OFK kao prvaka da bi znao da naše prvenstvo nije namešteno.

- Sve ste rekli i sve znate. Ono što Vi želite, želeo bih i ja.

Zbog čega se odustalo od borbe protiv tiranije posle finala Kupa 11. 5. 2011? Zbog čega je potpisano zajedničko saopštenje sa PFC i tako zataškala cela stvar?

- Mislim da grešite. Od borbe nikada nećemo odustati što pokazuju i meseci za nama a što se zajedničkog saopštenja tiče hteo sam da se prekinu nekulturna i nepristojna prepucavanja preko medija jer to nije u maniru ni mom a ni Vojvodine.

Da l’ je tačno da ste rekli da ćete otići iz Voše čim to navijači budu tražili?

Da tačno je, tako sam rekao vođama navijača, da sednemo za sto kažu mi gde sam grešio i ja ću otići. Uvek ću sve ispoštovati i već bih otišao jer sam dao ostavku posle utakmice sa Borcem u svlačionici pred svim igračima, a onda su počela bespotrebna skandiranja, nekorektna ponašanja, a pitam se zašto. Bata je najmanji problem, ako je sve korektno i bez uvreda, i sada stojim pri tome.

Kakvo je finansijsko stanje na računu i kolika su trenutna potraživanja i dugovanja?

- Nije uobičajeno iznositi neke poslovne tajne ali ja ću vam reći; potraživanja su Aleksić 1.250.000 eura (UEFA presudila u našu korist, predmet je sada po žalbi u Lozani, očekujemo naplatu za mesec dana), Katai 250.000 eura (duguje Olimpijakos, rok uplate 15.06) Krasić 135.000 eura (rok uplate 20.06). Imamo još tekućih potraživanja koja se kreću do 100.000 eura. Dugovanja: prema svim tekućim obavezama, javnim preduzećima, dobavljačima maksimalno između 50-60.000 eura, za poreze smo do sada platili državi preko 2.000.000 eura.

Koliko je iznosio transfer Adamsa?

- Njegov transfer nije plaćen ni jedan euro osim vreme koje je proveo u klubu a to je decembar 2010. – februar 2011, kada je pošao u Tunis. Za to vreme je imao po 3.000 eura mesečno.

Koliku platu ima Moreira i generalni direktor?

- Pitate za Moa a verovatno vas interesuje i Apija, Mo ima mesečno 12.500 eura (došao je bez obeštećenja), Apija ima 7.500 eura mesečno (došao bez obeštećenja), a generalni sekretar ima 1.500 eura.

Da li je istina da ste pre bili grobar?

-  Nikada, a i da jesam ne bi me bilo sramota priznati, ali zato trebate da pitate isto pitanje i neke druge sa….

Da li se kladite i koliko su istinite glasine o odlasku Trajkovića i Kataija u Zvezdu ili su vraćeni u 1. tim do daljnjeg?

- Ne kladim se nikada, ali kao što sam bezbroj puta rekao nećemo biti ničija filijala tako da Trajković ne mže u Zvezdu a što se Kataija tiče ne smem tvrditi jer je on igrač FK Olimpijakosa.

Šta se dešavalo na zimskim pripremama u Antaliji?

- Već tamo su počele neke nesuglasice između igrača, visine primanja… Međutim nije se reagovalo tog momenta. Stručni štab je morao da reaguje, mene kao predsednika da obaveštavaju o pravom stanju, a izveštaj prema meni je bio: najbolje odrađene pripreme u poslednjih 10 godina. Samo pravi profesionalizam može dovesti do uspeha međutim kod nas u klub se uvukao karcinom zvani amaterizam i počeo malo po malo da nas jede. Nažalost ne doznajem na vreme šta se dešava u ekipi, klubu (sprečavaju me porodični problemi) a kada sam doznao odmah sam reagovao ali očito sa zakašnjenjem  Karcinom se raširio. Neželeći nijednog momenta sebe da amnestiram, zato smatram da nemam opravdanja i da sam ja ništa manje kriv od igrača.

  • lalailala

    12.05.2012 22:29
    Toooooo
    Samo jedan je KRALJ Bata Can Can!!!!
  • Prost račun

    11.05.2012 05:31
    Kačar+Petković+Despotović+Tadić+Đurić+Medojević+Brkić+Katai+Mrđa+Aleksić+Pekarić=Otićiću kada ja budem to hteo.

    Baš čovjek voli Vojvo`dnu!
  • Al Capone

    11.05.2012 05:17
    Svaka čast za hrabrost koju pokazuje 021. Pogledajte pisanje Dnevnika i ostalih sportskih listova. OVako nije bilo ni u Čikagu tridesetih godina. Ovde je u pitanju mnogo više od fudbala, ovde se Novi Sad bori za osećaj čovečnosti i dostojanstvo.
    Zar ovakav čovek treba da vlada Tvrđavom i Vojvodinom?
    http://www.youtube.com/watch?v=srbJyqJBvwU

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport