Srećan rođendan Stara damo - 100 godina FK Vojvodina

FK Vojvodina danas zvanično proslavlja svoj stoti rođendan.
FK Vojvodina danas zvanično proslavlja svoj stoti rođendan.

Manifestacije kojima se obeležava vek postojanja novosadskog fudbalskog kluba počinju danas u podne svečanim otkrivanjem spomen ploče u Temerinskoj 12, na zgradi današnjeg "Tehnometala". Spomen obeležje otkriće član prve šampionske generacije Vojvodine Radivoj Radosav i unuka Save Šijakova - Marija. Prisutni će se potom počastiti tortom na sedam spratova, teškom 100 kg, a biće otvoreno i 100 boca šampanjca.

Već dan kasnije, u petak, na platou ispred Spensa je od 18.30h veliki koncert povodom velikog jubileja na kojem će svirati Dram N Zez, Istočno Stajanje (Banja Luka), SOK91, U Prvim Redovima, Proleće, Zbogom Brus Li, Ritam Nereda, Frontline i Toša Maletin i tamburški orkestar.

Centralni datum proslave biće 20. maja, kada bi na "Karađorđu" trebalo da gostuje praška Slavija nakon čega će na Petrovaradinskoj tvrđavi uslediti vatromet. Predloženi kalendar predviđa i održavanje memorijalnog turnira "Stevan Neštički", međunarodnog dečijeg fudbalskog festivala, ali i brojne druge manifestacije kao što su izložbe slika, promocije 'Vošinog' vina, retro dresa, DVD-a "Najgolovi" i 'Vošinog' ručnog časovnika.

Fudbalski klub Vojvodina osnovali su  6. marta 1914. učenici Velike pravoslavne srpske gimnazije (danas čuvene Jovine gimnazija) i ugledni Novosađani toga vremena. Među osnivačima tog dana u štrikerskoj radnji Save Šijakova, u današnjoj Temerinskoj ulici na mestu Tehnometala, su bili budući tekstilni industrijalac Milenko Šijakov, budući univerzitetski profesor Vladimir Milićević, budući hemičar Milenko Hinić, budući pravnici Radenko Rakić i Kamenko Ćirić, Gojko Tošić, Đorđe Živanov, Branko Gospođinački, Živojin Bajazet i budući doktor prava Kosta Hadži. Među njima su bili i Milenkov brat, Đorđe Šijakov, i njihov otac, Sava.

Iste godine Vojvodina je odigrala svoju prvu utakmicu u Kovilju protiv FK "Šajkaš" i pobedila sa 5:0. Prvi međunarodni susret sa timom engleske mornarice odigrala je u Novom Sadu 1921. godine i pobedila 5:2.

Posle rata, iz Praga je donesen komplet dresova FK Slavije, koji su ostali zaštitni znak Vojvodine do današnjih dana. Inače, svoje prve utakmice igrala je u dresovima svetlo plave boje i belim šorcevima. Godine 1924. gradi stadion Karađorđe, na kojem igra sve do danas, već punih 90 godina.

Uz Crvenu zvezdu, Vojvodina je jedini srpski klub koji je osvojio neki evropski trofej, Srednjeevropski kup 1977. godine. Osvojila je i dve tutule prvaka SFRJ, 1966. i 1989. godine.

  • huk

    07.03.2014 09:14
    !
    http://www.b92.net/sport/teme/b92.php?yyyy=2014&mm=03&nav_id=820391
  • Detelinarac

    06.03.2014 20:56
    srećan rođendan
    Čestitamo vam veliki jubilej, pa da nastavimo rivalitet, u nekim budućim gradskim derbijima..pozdrav od žuto-plave strane grada
  • 06.03.2014 13:30
    @трибина место младалачког бунта
    Ово је ПРАВИ навијачки коментар.
    Свака част! Камо среће да нам је више ТАКВИХ навијача.

    Ја нисам навијач Војводине, али је ипак поштујем и пратим. Због традиције и због тога што је из мог града.

    Срећан рођендан и на многаја љета

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport

Voši bod protiv Radničkog

Fudbaleri Vojvodine remizirali su na "Karađorđu" sa ekipom Radničkog rezultatom 3:3 u 10. kolu Super lige Srbije.