U Novom Sadu obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta obeležen je danas polaganjem cveća na spomenik žrtvama holokausta na Jevrejskom groblju.

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta obeležen je danas polaganjem cveća na spomenik žrtvama holokausta na Jevrejskom groblju.

Sprovođenje novosadskih Jevreja - Kej leto 1941. godine.

Cveće su položili predsednik Skupštine Grada Siniša Sević i predstavnici Jevrejske opštine Novi Sad, a u okviru obeležavanja izgovorena je i molitva. Sević je rekao da je Novi Sad bio teško pogođen u Drugom svetskom ratu nacističkom ideologijom.

- Veliki broj Jevreja, Srba i Roma stradao je tokom Drugog svetskog rata u Novom Sadu i danas odajemo počast i sećamo se žrtava fašističkog terora, ideologije koja je našoj civilizaciji činila najveće ljudske žrtve i najveća razaranja u istoriji čovečanstva. Zbog toga je neophodno da se obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, da se žrtvama oda počast, ali i da damo obećanje građanima Novog Sada da će, kao i do sada, grad stajati čvrsto na tradicijama antifašizma i slobodarstva - naveo je Sević. Pristunima se obratio i član Izvršnog odbora Jevrejske opštine Ivan Ujhazi, rekavši da se danas odaje počast "našim najmilijima stradalima u holokaustu".

- Sećanje na žrtve najužasnijeg zločina u istoriji čovečanstva ima će smisla samo u jednom, a to je da slobodarski Novi Sad i svi drugi gradovi, u danima kada se iskre mržnje, homofobije, antisemitizma tu i tamo sporadično javljaju, da svaki građanin Novog Sada i drugih mesta, sve političke organizacije, sve nacionalne i verske organizacije, pruže zajednicima u kojima žive i rade najbolje što u sebi imaju u cilju da se ono što se dogodilo pre 70 i više godina nikada ne ponovi - poručio je Ujhazi.

LSV: Mlade moramo učiti o holokaustu

Vence je na spomenik položila i Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine. Potpredsednica odbora Maja Sedlarević je istakla da je jako važno voditi računa o ovakvim datumima i podsećati šta se tim datumima obeležava, jer samo kultura sećanja može sprečiti da se ovakve pojave u budućnosti  ponove.



– Neophodno je mlađim generacijama stalno pričati o tome šta se tokom Drugog svetskog rata desilo. Moraju da steknu upravo tu kulturu sećanja koja, samo prenoseći se s generacije na generaciju, može da opstane i ostane i samim tim nas zaštiti od ovakvih zlodela u budućnosti – navela je Sedlarevićeva.

 

  • 27.01.2015 22:01
    nedji
    Ajd' nazad u Kistanje.Adio!
  • Неђо из Кистања

    27.01.2015 17:11
    Причајте им
    "– Neophodno je mlađim generacijama stalno pričati o tome šta se tokom Drugog svetskog rata desilo. Moraju da steknu upravo tu kulturu sećanja koja, samo prenoseći se s generacije na generaciju, može da opstane i ostane i samim tim nas zaštiti od ovakvih zlodela u budućnosti – navela je Sedlarevićeva."

    Онда, поштована Мајо, како вас историја не би запамтила као лицемерну политичарку, почните већ данас да причате о геноциду које су хрватске усташе учиниле над Србима, Јеврејима и Ромима. Причајте им, што више, о Јасеновцу, Јадовну, Гаравицама, Мехином Стању, Шушњару, Пребиловцима, геноциду у Мотикама, Шарговцу и Дракулићу, цркви у Глини, Доњем Лапцу, Дивоселу, Јастебарском, Старом Броду и Милошевићима, Великој Кладуши, Доњем Вакуфу, Чапљини, Госпићу, Пагу...
    Причајте им о јамама, камама, маљевима, крамповима, пећима, вјешањима, мучењима... о страдању каквог људски род није забиљежио.
  • 27.01.2015 16:42
    Jasenovac?
    Zasto o tome ne sme da se prica?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti